Published On: Sri, svi 17th, 2017

Hrvatskim povratnicima će biti obnovljena 603 doma, od čega 364 u RS

U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja na području BiH Hrvatima će biti obnovljene 603 stambene jedinice, od čega 364 u Republici Srpskoj istaknuo je ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS davor Čordaš u razgovoru s potpredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem, javlja Hrvatski Medijski Servis.

On je naveo da je projekat uspješno počeo u Derventi i Brodu, a kada je riječ o Hrvatima, stambene jedinice će biti rađene i u Prijedoru, Banjoj Luci, Gradišci, Kotor Varoši, Tesliću, Doboju, Modriči, Novom Gradu, Šamcu, Berkovićima, Stanarima, Prnjavoru, Vukosavlju, Pelagićevu i Laktašima.

Čordaš je naglasio da resorno ministarstvo, pored Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, provodi aktivnosti i na realizaciji Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (SAF) i Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (OPEC).

Aktivnosti na realizaciji druge faze OPEC-a su u završnoj fazi, ističe Čordaš i dodaje da ga posebno raduje činjenica da se konačno, na terenu, počelo s realizacijom Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (SAF), na koji se čekalo dvije godine.

U okviru Projekta SAF za Hrvate će biti izgrađeno 39 stambenih jedinica u Banjoj Luci, Brodu, Derventi, Pelagićevu, Kotor Varoši, Šamcu i Laktašima.

Ministar Čordaš je rekao da je uvođenje izvođača u radove na izgradnji šest stambenih jedinica u Derventi zakazano za sutra, a ukupna vrijednost radova iznosi 220.000 KM.

On je dodao da su zaključeni ugovori i sa izvođačima radova za Brod, Kotor Varoš i Pelagićevo, te da se uskoro očekuje početak radova i u ovim općinama.

Čordaš je podsjetio da će i u okviru Projekta OPEC biti izgrađeno dodatnih deset stambenih jedinica za Hrvate na prostoru Republike Srpske i to u Banjoj Luci, Derventi i Doboju po dvije, a u Brodu, Novom Gradu, Pelagićevu i Prijedoru po jedna.

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković izrazio je nadu da će sve započete aktivnosti na terenu biti završene u predviđenom roku, te se zahvalio ministru Čordašu i Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske na uloženom trudu da se prevladaju svi problemi koji prate realizaciju zajedničkih projekata i da se konačno krene na terenu sa izgradnjom stambenih jedinica.

Jerković smatra da će realizacijom gore navedenih projekata biti znatno unaprijeđen položaj hrvatskih povratnika, te da će se i u narednom razdoblju nastaviti odlična suradnja s Ministarstvom za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske.

On je istakao da se samo zajedničkim djelovanjem i suradnjom mogu postići bolji rezultati i osigurati uvjeti za održivi povratak Hrvata./HMS/