Published On: Sri, svi 17th, 2017

SLOVAČKA NAJISLAMOFBONIJA U EU: “Kod nas nema mjesta islamu”

Slovačke vlasti ne žele muslimanske izbjeglice u svojoj zemlji ni prema kvotama EU, a premijer te zemlje Robert Fico jasno je poručio da će primiti samo krišćane s Bliskog istoka, ako uopće moraju primati migrante.

“Volim jasne riječi. Islamu nema mjesta u Slovačkoj. Mi nismo “multikulti”. Mi kažemo `Ne!` i nećemo promijeniti naše gledište”, poručuje Fico, prenosi Deutsche Welle. Pred Sudom EU počeo je proces o temi koja opterećuje Uniju već duže vrijeme – raspoređivanju izbjeglica po zemljama članicama, čemu se protive Slovačka i Mađarska.

Kad je 2015. godine u Vijeću EU donesena odluka o raspoređivanju po članicama Unije oko 120.000 izbjeglica koje se nalaze u izbjegličkim kampovima u Grčkoj, Robert Fico bio je primjetno ljut: “To je naredba koju ne možemo prihvatiti. Ja ostajem pri svom obećanju: sve dok sam premijer nijedna `kvotna izbjeglica` neće doći u Slovačku”.

Na Slovačku je prema toj odluci “otpalo” tek 805 izbjeglica koje bi trebala primiti. Osim Slovačke, protiv raspoređivanja su bile Mađarska, Češka i Rumunjska. Ficov ured početkom prosinca 2015. godine donio je odluku da Slovačka podnese tužbu zbog kvota pred Sudom EU.

“Mi smo Vlada Slovačke, vlada suverene države. Imamo pravo podnijeti takvu tužbu”, obrazložio je on, a tužbi se priključila i Mađarska.

Slovačka ima pet milijuna stanovnika, a manje od tri posto su stranci koji žive u toj zemlji. Nekoliko tisuća njih su muslimani. U Slovačkoj su, u jednom, svi složni: useljavanje, barem kada je o muslimanima riječ, nije poželjno. A ako izbjeglica nekako dospije u Slovačku (16 ih je navodno bilo ove godine), najprije dolazi u jednu vrstu “logora za zatvorenike”, navodi Deutsche Welle. Presuda u ovom sporu očekuje se najranije u listopadu ove ili najkasnije u ožujku sljedeće godine./HMS/