Published On: Sun, Sep 27th, 2020

FBI je koristio dosije Steele da špijunira Trumpa, znajući da je njegov primarni podizvor bio osumnjičeni „ruski agent“

FBI je bio upoznat sa kontraobavještajnom istragom čovjeka na koga se Christopher Steele oslanjao u svom dosijeu Trump-Russia, ali je nastavio da obnavlja FISA nalog za špijuniranje predsjednika, navodi se u osuđujućem novom pismu.

Dosije, koji je sastavio britanski špijun Christopher Steele, a platila ga je firma Fusion GPS predsjedničke kampanje Hillary Clinton, FBI je iskoristio za dobijanje naloga za špijuniranje Trumpove saradnice Carter Page u oktobru 2016. godine, prije predsjedničkih izbora. Nalog je obnovljen nakon što je Donald Trump izabran za predsjednika, a konačno je istekao negdje krajem 2017. godine.

U redigovanoj bilješci na dvije strane koju je u četvrtak javno objavio senator Lindsey Graham (R-Južna Karolina), američko Ministarstvo pravde otkriva da je Steeleov „primarni podizvor“ (PSS) bio pod istragom FBI 2009. godine kao mogući ruski agent. FBI tim koji je pratio Trumpa („Crossfire Hurricane“) saznao je za to u decembru 2016. godine i ispitivao PSS u januaru 2017. godine – a zatim je ipak obnovio nalog FISA  još tri puta.

„U decembru 2016. godine, tim Crossfire Hurricane identifikovao je Primarni podizvor koji je koristio Christopher Steele i tada se upoznao sa istragom iz 2009. godine. Tim Crossfire Hurricane ispitivao je Primarni podizvor tokom tri uzastopna dana u januaru 2017. Tada je istraga iz 2009. godine ostala zatvorena. Istraga iz 2009. godine do danas je zatvorena“, kaže se u memorandumu Ministarstva pravde.

Razlog zbog kojeg je FBI zatvorio istragu bio je taj što je PSS napustio SAD u septembru 2010. FBI je rekao da će „biti razmotreno ponovno otvaranje istrage u slučaju da se osoba vrati u SAD”. Iz nekog razloga, iako se PSS u nekom trenutku vratio, istraga nikada nije ponovo otvorena.

Iako memorandum DOJ ne imenuje PSS, neki preduzimljivi internetski istraživači identifikovali su ga u julu kao Igora Dančenka. Njegov advokat Mark E. Schamel potvrdio je identifikaciju za New York Times dan nakon što je o tome izvještavano. Dančenko je radio kao istraživač u instituciji Brookings do 2010. Ovo se poklapa sa dopisom u kojem se kaže da je radio u istraživačkom trustu u Washingtonu, gdje su ga neki saradnici sumnjičili da je „ruski špijun“.

Istraga FBI nije otkrila ništa mnogo dalje od „kontakta sa poznatim ruskim obavještajnim oficirom “iz septembra 2006. godine, a on je bio ‘veoma upoznat’ sa ‘ruskim oficirom iz Washingtona, DC’“.

Ono što se sada čini malo, bilo je mnogo više nego što su ikada imali o Carteru Pageu. Nije pomoglo ni to što je FBI advokat Kevin Clinesmith promijenio dokaze kako bi Page izgledao kao strani agent, a u stvari nije. U avgustu se Clinesmith izjasnio krivim zbog manje optužbe za davanje lažne izjave.

Kada je poslao dopis Grahamu, državni tužilac Bill Barr napisao je da direktor Nacionalne obavještajne službe uskoro može deklasirati dodatne tajne podatke koji se “oslanjaju na FBI znanje o pouzdanosti” dokumentacije Steele, jer se to neće miješati sa krivičnom istragom koju je sproveo američki tužilac John Durham.

Dosije Steele je od samog početka bio kamen temeljac „Russiagate“ – proizvedenog skandala koji Trumpa optužuje za veze ili „dosluh“ sa Rusijom tokom izbora 2016. godine. Već se ispostavilo da je tim „Crossfire Hurricane“ ispitivao Dančenka u januaru 2017. godine i utvrdio da je Dosije izmišljen, ali je nastavio da ga koristi za špijuniranje Trumpa, označivši Cartera Pagea kao ruskog agenta. U to vrijeme su već znali da je Dančenko bio pod istragom FBI kao osumnjičeni ruski agent – ali izgleda da im to nije ni najmanje smetalo.

Jednostavno rečeno, ovo znači da bi članovi tima Crossfire Hurricane – poput bivšeg agenta Petera Strzoka i njegove ljubavnice Lise Page, kao i direktor FBI James Comey i njegov zamjenik Andrew McCabe, trebalo da daju neka objašnjenja.