Published On: Pon, ruj 28th, 2020

Putin objašnjava princip rada Avangard hipersonične jedrilice

Krajem 2019. godine, komandant ruskih Strateških raketnih snaga, general-pukovnik Sergej Karakaev, potvrdio je da je prvi puk opremljen Avangardom smješten u raketnom kompleksu Yasnensky u regiji Orenburg, oko 1.200 km jugoistočno od Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin još jednom je predstavio sofisticiranu hipersoničnu jedrilicu Avangard sposobnu da izdrži ultra visoke temperature tokom leta.

„Upravo sam čestitao programerima našeg novog oružanog sistema, Avangard jedrilica. Više puta sam govorio o vozilu sa efektom Eskimo [vrsta sladoleda u Rusiji], da leti i topi se. Temperatura iznosi 2.000 stepeni, nešto manje od temperature Sunca, ali materijal vozila se tome pravilno opire”, rekao je Putin tokom sastanka sa ruskim radnicima nuklearne industrije u Kremlju u srijedu.

Avangardov „eskimo“ efekat takođe je pomenuo ruski predsjednik dok je razgovarao sa studentima sa Uralskog saveznog univerziteta u gradu Jekaterinburgu u julu 2019. godine, kada je Putin hvalio jedrilicu kao nešto što nema „analoge u svijetu“.

„Analoga nema. Vjerovatno će se pojaviti za nekoliko godina, ali još ih niko nema. Da nije bilo novih materijala, bilo bi nemoguće stvoriti Avangard“, podvukao je.

Ovome je prethodio Putin koji je u februaru 2019. rekao skupštini Federacije zemlje da se značaj stvaranja Avangarda može uporediti sa stvaranjem prvog vještačkog satelita na Zemlji.

U drugom događaju prošle godine, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potvrdio je da je prvi puk Strateških raketnih snaga u zemlji naoružan Avangardom stupio na borbenu dužnost.

Predstavljajući jedrilicu tokom obraćanja Skupštini Federacije 2018. godine, ruski predsjednik je rekao da je sposobna da promijeni kurs tokom leta, izbjegavajući tako praćenje i presretanje.

Primijetio je da je brzina vozila, koje „leti poput meteorita ili vatrene lopte“, veća od 20 maha i da je sposobno da prodre u bilo koji postojeći sistem protivraketne odbrane.