Published On: Čet, stu 17th, 2016

Erdogan želi ukinuti premijersku funkciju

Erdogan želi ukinuti premijersku funkciju
Turska će ukinuti premijersku funkciju u povijesnoj promjeni koja će se dogoditi ako bude usvojen prijedlog za uvođenje predsjedničkog sustava, rekao je danas kabinetski ministar Vejsal Eroglu.
Ministar za šumarsvo i vodoprivredu rekao je kako će u novom formatu postojati jedan ili dva potpredsjednika u administraciji predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Očekuje se kako će ova reforma biti stavljena na referendum sljedeće godine, prenosi AFP.
– U novom sustavu neće biti premijera. Generalno, postojaće predsjednik i pored njega potpredsjednik, kao u SAD. Možda ćemo imati više od jednog potpredsjednika – rekao je Eroglu, prenosi Dnevni avaz
Erdogan, koji je izabran za predsjednika 2014. godine, nakon što je obavljao premijersku funkciju više od desetljeća, pokušava uvesti snažan predsjednički sustav po uzoru na Francusku ili SAD.
Njegovoj vladajućoj Stranci pravde i razvoja potrebno je najmanje 330 glasova u parlamentu od 550 zastupnika kako bi raspisala referendum o promjeni zakona. Eroglu je rekao kako vladajuća stranka očekuje podršku oporbenog Nacionalističkog pokreta u realizaciji ove inicijative.

AUTOR:Prvi.tv

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>