Četvrtak, 18 srpnja, 2024

EP USVOJIO REZOLUCIJU O BIH: Reformom ustava do ravnopravnosti naroda

Must Read

Usvojena je rezolucija o BiH u Europskom parlamentu. Hrvatski europarlamentarci na plenarnom zasijedanju u Strasbourgu tijekom rasprave su zatražili da se bez odlaganja procesuira zahtjev BiH za članstvo u EU.

Podnositelji izvješća naveli su da približavanje BiH EU jamči koheziju i funkcionalnost zemlje, te osigurava stabilnost, javlja N1.

Naglašena je potreba da se u dogledno vrijeme u BiH pristupi ustavnoj reformi koja će jamčiti ravnopravnost konstitutivnih naroda.

U izvješću su se založili za uspostavu djelotvornog koordinacijskog mehanizma u kojem će sudjelovati sve razine vlasti.

“Prije svega očekujemo konačan odgovor učinkovitog mehanizma koordinacije. Druga dva ključna preduvjeta za napredak, cjelovita implementacija reformske agende i adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tek se trebaju dogoditi. Treba spomenuti nažalost neriješena pitanja koja odgađaju konačnu objavu datuma davno održanog popisa stanovništva. Tu je nedostatak jednog broja strategija na državnoj razini što onemogućava BiH da počne koristiti ozbiljna sredstva za izgradnju energetske i transportne infrastrukture”, rekao je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -