Srijeda, 17 srpnja, 2024

TAKO JE FRANJI GOVORIA CLINTON: “Vi se potrudite da Federacija funkcionira, a ja ću se založiti da Hrvati imaju fair tretman”. A onda je došao Petritsch…

Must Read

BiH, a posebno Federacija Muslimana i Hrvata, nema izgleda za uspjeh ako Alija Izetbegović ne osigura aktivnu ulogu za bosanske Hrvate, rekao je Warren Christopher američki državni tajnik, Izetbegoviću u razgovoru koji je objavljen u Clintonovoj predsjedničkoj biblioteci. Naime, u svim dokumentima koji su do sada objavljeni, uključujući i CIA kolekciju deklasificiranu 2013. godine, jasno je vidljivo da Amerika aktivno favorizira Bošnjake uglavnom u odnosu na Srbe, dok je prema Hrvatima u početku Clintonova administracija imala prilično nejasan odnos.

Ipak, Amerika je sve više počela pritiskati Hrvate u ljeto 1993. godine, a prije nekoliko dana smo otkrili prvi do sada objavljeni dokaz koji prilično jasno govori o okolnostima šta se to tako dramatično promijenilo.

Clinton je, naime, pristao pritisnuti Tuđmana da natjera bh. Hrvate u savez sa Bošnjacima na prijedlog Harisa Silajdžića, ministra vanjskih poslova 1993. godine, kao “kompenzaciju” što nije mogao ispuniti obećanje Bošnjacima da će im ukinuti embargo i izvršiti zračne udare i natjerati i Srbe i Hrvate na veće teritorijalne i političke ustupke- pišu Nezavisne.

Silajdžić je, doduše indirektno ali sasvim jasno, stavio Clintonu do znanja da jedino preko Hrvatske “arapski prijatelji” mogu dostaviti “pomoć” Bošnjacima, te da se Arapi neće miješati u Europi osim ako ih Bijela kuća direktno ne pozove.

U svim dokumentima od tada jasno je vidljiv pojačan pritisak na Tuđmana uz stalne prijetnje sankcijama Hrvatskoj ako Tuđman ne pokaže “fleksibilnost” oko Federacije.  CIA dokumenti koje smo objavljivali 2013, kao i kasnije objavljivani dokumenti u Clintonovoj biblioteci, jasno sugeriraju da su SAD i te kako znale da preko Hrvatske ide arapsko oružje za BiH.

Recimo, u dokumentu CIA od 20. rujna 1995. godine se sugerira da je Hrvatska bila svjesna da Arapi šalju oružje Bošnjacima preko njene teritorije i uzimaju dio za sebe, ali da nisu imali pojma da se među isporukama nalazi i oružje iz Irana.

“Skrećem vam pažnju na zategnute odnose u FBiH nakon što je Hrvatska otkrila iranske rakete u isporukama oružja Bošnjacima. U principu, Hrvatska je bila do te mjere uzrujana da je zaprijetila da će srušiti svaki iranski avion koji isporučuje oružje Muslimanima”, doslovno je navedeno u dokumentu. Peter Galbraith, američki ambasador u Hrvatskoj, je 1999. godine u svojim memoarima tvrdio da je Tuđman tražio mišljenje o tranzitu oružja za Bošnjake preko Hrvatske i potvrdio da je iz Washingtona dobio suglasnost.

“Rečeno mi je da je moja instrukcija da Tuđmanu kažem da nemam instrukcije iz Washingtona”, napisao je Galbraith, čime je de fakto prešutno dozvoljeno da Iran nastavi s naoružanjem Bošnjaka. Ipak, posebno od 1994. godine Clintonovoj administraciji sve više postaje jasno da ako želi da FBiH uspije, mora više dati Hrvatima, a poslije 1995. godine činilo se da je spremnija i na određene ustupke Srbima, posebno kako se približavala američka predsjednička kampanja. ”

Kongres je izuzetno zabrinut zbog budućnosti Federacije.

Vrlo  je važno da nađete aktivnu ulogu za Hrvate. S tim u vezi, drago mi je da je sa nama predsjednik Zubak. Znam da ćete vi uraditi svoj dio posla”, rekao je Christopher Izetbegoviću, kako stoji u transkriptu razgovora od 14. prosinca 1995.

I Tuđman je u dva odvojena razgovora sa predsjednikom Clintonom spominjao da sva tri naroda u BiH moraju imati jednaka konstitutivna prava. “Vi se potrudite da Federacija funkcionira, a ja ću se založiti da Hrvati imaju fair tretman”, rekao je Clinton Tuđmanu. Tuđman je, pak, Clintonu uoči početka Daytonske konferencije rekao da je “iznenađen što u Daytonu nema predstavnika bh. Hrvata”, ali je dodao da će Hrvatska unatoč tome podržati FBiH jer ima “strateški interes”.

Clinton je preko ove primjedbe prešao lakonski, vjerovatno svjestan koliko Tuđmanu znači reintegracija istočne Slavonije u Hrvatsku i žuto svjetlo koje su bili dobili za “Oluju”. Dok se Tuđman žalio da Bošnjaci majoriziraju Hrvate, Izetbegović je isticao da Hrvati ne dozvoljavaju povratak Bošnjaka u područja pod hrvatskom kontrolom, kao i da de facto rade na podjeli Mostara. “Tenzije u Mostaru nisu zbog granica ili broja općina, nego zbog nedostatka osnovnih ljudskih prava.

Nema vjerskih ni političkih sloboda, nema slobode kretanja. Kada riješimo problem ljudskih prava, i problem Mostara će biti riješen. Čujem da večeras razgovarate sa Tuđmanom. Preklinjem vas da imate na umu ovo što sam vam rekao kad se s njim sretnete. On situaciju tamo može promijeniti bukvalno za dan”, rekao je Izetbegović.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -