Published On: Sri, velj. 24th, 2016

Dvije-tri priče o Dnevnom Kazazu i medijima

Enver Kazaz, profesor sigurno i toplo uhljebljen u Sarajevu, osjetio se ugroženim od pjesnika zvanog Elis Bektaš, koji živi u Trebinju, u Republici Srpskoj. Proglasio je profešur Enver Kazaz  Elisa Bektaša ratnim zločincem i pozvao na njegov odstrjel. Srbi jesu svakakvi, ali nisu uvijek glupi. Lakše je dokazati da je Enver Kazaz ratni zločinac nego da je Elis bilo kakav zločinac. Kad biste mi rekli da je Elis Bektaš ukrao čokoladu, ne bih vjerovao. Znam čovjeka. A znam i Kazaza. Elis je, za razliku od Envera Kazaza, sposoban za rat, ali ne i za ratni zločin. Kod Envera Kazaza je obratno. Medijski poziv na odstrjel je prošao nezapaženo. Ništa. Nema nikakve reakcije.

___________ piše: Veselin Gatalo l pogled.ba 

Elis živi skromno, novca za tužbu nema. Zna to Dnevni Kazaz dok gricka honorare i plaću sveučilišnog profesora, i hrabro istupa iz svog Sarajeva, nemilosrdno se boreći protiv fašizma i ratnih zločinaca. Veliki i hrabri antifašist, zaslužuje opširniju priču, ali nju čuvam za drugi put, kad opet na Elisa stavi metu i pozove na njegov odstrjel.

Priča druga, iako se dogodila nakon treće. Portal Klix.ba je distribuirao nelegalan tonski zapis, krivotvoren ili nelegalno snimljen, kako god. Zbog očitog kaznenog djela, policija je upala u prostorije Klixa i izuzela elektronički i pisani materijal zbog istrage o očitom kaznenom djelu. Američka i federalna (čitaj bošnjačka) javnost se pridigla na stražnje noge, zaštitnici ljudskih, manjinskih i novinarskih prava iz zemlje i inozemstva su oplakivali sudbu kletu i smrt novinskih sloboda u BiH. Plus što su ušli policajci s ćiriličnim „policija“ na leđima, od čega im je dodatno bila muka. Došli su čak iz mrskog RS-a da ih ponovno izvrgnu genocidu. Zajapureni antifašizam sarajevskog tipa i sada pišti, poput ekspres-lonca na udaru isparenja iz prekuhanog kupusa.

Priča treća, hercegovačka, odigrala se još i prije. Jedan drugi kriminalac, još gori od Elisa Bektaša, drznuo se poslati mail nimalo uvredljivog sadržaja s e-mail adrese koju je sam napravio. Poslao ga je antifašistu Bošnjaku koji se izjasnio kao Hrvat i tako si osigurao hrvatsko mjesto veleposlanika u Italiji. Jeste gadno, ali nije utuživo zakinuti Hrvate. Srbe pogotovo, ali ovaj se put radilo o Hrvatima. Zbog maila se na Ivana sručio kordon policajaca u oklopima, i to na njegov vlastiti dom koji nije nikakva redakcija. Pogađate, kao ni u Elisovom slučaju, onda kad ga je Dnevni Kazaz odredio za odstrjel, javnost se nije podignula na stražnje noge ni propištala poput ekspres-lonca. Nije bilo ni poštene vijesti na medijima koje svi plaćamo. Američka reakcija je, naravno, izostala. I zato, pamet u glavu, SIPA, Amer Bahtijar ili Dnevni Kazaz neće vaš fašizam ostaviti nekažnjenim.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer