Published On: Sub, ruj 30th, 2017

DODIK: Nismo odustali od referenduma i bit će održan, kada ga i oporba podrži

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da bi referendum u tom bh. entitetu o Sudu i Tužiteljstvu BiH bio održan, kada bi ga podržala i oporba.

– Neka oporba kaže hoćemo li održati referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH i mi ćemo ostati pri odluci i održati referendum – ustvrdio je Dodik danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci. Ističući da u vezi s važnim pitanjima, poput referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH mora postojati potpuno političko jedinstvo u RS, Dodik je naveo da, ako oporba bude glasovala protiv tog referenduma ili se ne izjasni jasno, onda to znači da nema političkog konsenzusa u RS. To znači, kaže, da se trenutno od toga odustaje, ali, kako je naveo, RS se ne odriče trajno prava na referendum o bilo kojem pitanju.

– Mi ne treba odustati od te priče da jednog dana održimo referendum. Bez obzira koliko netko pokušavao to prikazati cinizmom ili čak slabostima, referendum treba ostati institut koji treba  njegovati i razvijati kako bi odlučivali o svakom nacionalnom i narodno važnom pitanju, i o Sudu i Tužiteljstvu BiH, i o statusu, koje trebamo održati jednog dana. ali u svemu tome ne treba biti naivan i za takva kapitalna pitanja potrebno je potpuno političko jedinstvo – rekao je Dodik.

Dodao je da je kontekst najavljenog referenduma o neovisnosti u Kataloniji potpuno drugačiji nego u RS, jer međunarodni faktor šuti o događanjima u Kataloniji, a BiH se prikazuje kako je “čuva” međunarodna zajednica. Odluka o ovom referendumu usvojena je u Narodnoj skupštini još u srpnju  2015.godine, a objavljena je u „Službenom glasniku RS“ tek 20.rujna ove godine i jučer je stupila na snagu. Dodik je najavio suspenziju odluke, a oporba ga je optužila da je manipulirao referendumom.