Published On: Uto, lis 15th, 2019

DODIK: BiH ne može opstati na prevarama

Komentirajući izjavu lidera SDS-a Mirka Šarovića koji je rekao da treba iskoristiti sve metode da institucije na razini BiH budu deblokirane ne isključujući ni mogućnost promjene parlamentarne većine, Dodik je naveo da “BiH ne može opstati na prevarama i igrama u kojima sudjeluje Šarović”.

– Ako misle da mogu da formiraju vlast bez SNSD-a i izborne volje srpskog naroda neka to učine. Ne želimo da budemo podanici i tu su naši stavovi jasni. Mi ne idemo u formiranje zajedničkih institucija na nivou BiH da tamo sjedimo nego da ostvarimo prava srpskog naroda. Očito je da po stavovima koje iznosi Mirko Šarović i njemu slični, BiH nije ništa drugo do prevara. Ne želimo da budemo podanici niti da se ponašamo kao podanici. Ako Šarović želi da nastavi podaništvo prema Bošnjacima, sretno mu bilo i neka nastavi da se tako ponaša – poručio je Dodik.

Šarović tvrdi da rad parlamenta blokira SNSD, a prati ga HDZ BiH.

– Ako se nastavi s blokadom onda treba iskoristiti sve metode pa i promjenu parlamentarne većine. Spreman sam na tako nešto, a ne tražim ništa zauzvrat – rekao je Šarović.

Dodik uzvraća da je na ovakav način BiH sve manje i da on osobno protiv toga nema ništa.

– Šarović i svi oni koji s njim stvaraju neke prevare moraju da objasne na koji način vide budućnost BiH. Na koji način će Šarović objasniti srpskom narodu što radi i koga on to tamo predstavlja. Neka formiraju vlast ako mogu i neka nastave igre koje vode uništenju legitimnog predstavljanja. Te igre nas ne interesiraju. O kakvoj budućnosti BiH pričaju? Nas prevare ne zanimaju, jer što je više prevara, BiH je sve manje i onda neka ne govore kako smo mi nešto zakočili ili uništili – poručio je Dodik.

Konstatirao je da je izbor srpskog člana Predsjedništva BiH izborna volja srpskog naroda, da je broj poslanika također izborna volja Republike Srpske i da je i izbor četiri delegata srpskog naroda iz SNSD-a također odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

– Ako to hoće Šarović i njemu slični da unište, ne znam kako će stati pred srpski narod i to objasniti – zaključio je Dodik, prenosi Glas Srpske.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare