Subota, 13 srpnja, 2024

DA I? MUP Središnje Bosne štiti isključivo muslimane

Must Read

Munjevitom akcijom MUP-a Središnje Bosne uhvaćena su dvojica mladića koji su izvršili napad staklenim bocama na džamiju u Kiseljaku. Vijest nisu stigli prenijeti ni svi sarajevski mediji, a mlađahni vandali su već davali izjavu revnom MUP-u.

Na ovaj način MUP je oborio vlastiti rekord u brzini reakcije nakon brutalnog napada na matičarku Zijadu Fejzić iz Kiseljaka koja je, prema vlastitim riječima, „napadnuta samo zato što je muslimanka“.

Treba podsjetiti da je i samo razrješenje slučaja Fejzić bilo obaranje rekorda u odnosu na par dana stariji slučaj paljevine auta Imamu iz Kiseljaka!

Kao što vidimo, MUP Središnje Bosne besprijekorno je odradio svoj posao u slučajevima napada na Imama, muslimanku i džamiju, svaki put obarajući vlastite rekorde u brzini.

Muslimani Kiseljaka i Središnje Bosne stoga mogu opravdano očekivati da će MUP možebitne buduće slučajeve riješiti i prije nego se dogode.

Pljačke katolika

No, ovakva brzina i uspješnost rješavanja napada na muslimane ima i svoju cijenu: MUP Središnje Bosne zbog iscrpljenosti i ograničenih resursa nije u stanju riješiti ni jednu pljačku katolika i crkava, piše Dnevnik.ba, podsjećajući na niz kaznenih djela na štetu katolika koje Srednjebosanska policija nije rasvjetlila .

Tako se u samo nekoliko posljednjih mjeseci dogodio niz pljački u Lepenici i Brnjacima. Zablježen je i pokušaj pljačke u selu Ljetovik.

Na Brnjacima je u samo jednoj noći opljačkane tri privatne kuće i crkva. U Ljetoviku su mještani sami spriječili pljačku te čak uspjeli fotografirati osobnu iskzanicu osumnjičenog. U Lepenici su se građani sami organizirali pa su spriječili pljačku jedne starice.

Stvari u Lepenici su otišle tako daleko da su se građani sami organizirali preko društvenih mreža gdje pozivaju na oprez i gdje se razmjenjuju informacije o kriminalcima i njihovim vozilima.

U jednoj ulici u samom centru Brnjaka skoro da nema kuće koja nije opljačkana posljednjih mjeseci.

Treba li reći da su svi opljačkani katolici!?

Treba li reći da su sve pljačke i osumnjičenici prijavljeni?

Treba li reći da MUP Središnje Bosne nije razriješio ni jednu pljačku, pa ni onu crkve!?

Treba li reći da sarajevski mediji nisu objavili ni jednu vijest o pljački crkve za razliku od cjelodnevnog izvještavanja o „napadu bocom na džamiju“?

Treba li reći da je počinjena šteta džamiji 10 KM, a crkvi skoro 1000 KM?

S obzirom da počinitelje pljački i napada na crkve MUP nikad ne uhvati, ne možemo naglabati radi li se o vjerski motiviranom napadu, piše Dnevnik.ba

Porast kriminaliteta

Godinama je kriminalitet u Kiseljaku u porastu. Porast ovisi o blizini Sarajeva, tako da su najizloženije Lepenica i Brnjaci. Nekad su se pljačkale samo vikendice, no vremena su teška pa se prešlo i na kuće.

Do sada MUP Središnje Bosne nije učinio ništa na zaštiti katolika, tvrdi Dnevnik.ba, napominjući kako. ovakvu razliku ne bismo pravili kada ne bi postojao očiti nesrazmjer u razriješenosti kriminalnih djela u odnosu na religiju žrtava.

Osnovne funkcije države (ujedno i osnovni razlog postojanja države) jesu zaštita imovine i života svojih građana. Imovina i životi se štite pomoću represivnih organa – MUP-a i vojske. MUP u Središnjoj Bosni očigledno pravi razliku u pristupu krivičnim djelima. Ona počinjena nad muslimanima se rješavaju u roku 24 sata dok ona počinjena nad katolicima se ne rješavaju nikad, tvrdi portal zaključujući kako “za neke aktivnosti MUP Središnje Bosne očito ima vremena, a za druge nema nikako”.

Tako MUP ima beskonačno mnogo vremena i kapaciteta zaustavljati automobile i kontrolirati vozače „onako“.

Novac skupljen drakonskim i sve brojnijim prometnim kaznama ne koristi se za povećanja plaća i uvjeta rada službenicima MUP-a, nego (stranačkom) zapošljavanju novih jadnika u uniformama.

Kao i sve, i ovakvo rasipanje resursima ima svoju cijenu. Zbog očite prenapučenosti, zgrade MUP-a su sramotno prljave i zapuštene. Smrad je gori nego u javnim toaletima. Unutrašnjost je neuredna, zidovi prljavi, registratori razbacani… Između različitih „mirisa“, dominiraju cigarete, ćevapi i znoj.

No, ukupnu sliku MUP-a Središnje Bosne najbolje oslikavaju njeni službenici. Osim što nisu u stanju razriješiti (a još manje zaustaviti) sve drskije pljačkanje kuća, često nisu u stanju pokazati ni elementarnu pristojnost u ophođenju s građanima.

Žalosna razina profesionalizma, pristojnosti i izgleda službenika MUP-a Središnje Bosne uzrok je porasta kriminaliteta u Središnjoj Bosni. Svojim odnosom, MUP Središnje Bosne demotivirao je građane da prijavljuju kriminal, što statistički smanjuje stopu kriminaliteta. Na terenu ga povećava.

Drugi način „borbe“ protiv kriminaliteta je ranije opisana selekcija u pristupu – na vjerskoj osnovi.

Nešto razriješi, nešto zanemari. A nešto, kao u slučaju Zijade Fejzić, izmisli./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -