Charlie Hebdo više neće crtati poslanika Muhameda: Uradili smo svoj posao

Urednik francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo izjavio je kako list više neće objavljivati crteže poslanika Muhameda.
Charlie Hebdo više neće crtati poslanika Muhameda: Uradili smo svoj posao Šest mjeseci nakon što je u terorističkom napadu na redakciju lista ubijeno 12 novinara i crtača, urednik Laurent Sourisseau odlučio je da poslanik Muhamed više neće biti tema svjetski poznatih satiričnih crteža.
“Crtali smo Muhameda kako bismo odbranili princip koji kaže da ljudi mogu nacrtati sve što požele. Uradili smo svoj posao, odbranili smo naše pravo da crtamo karikature”, objasnio je Sourisseau koji je poznat po svom pseudonimu Riss.
On je dodao kako uredništvo i dalje vjeruje da imaju pravo kritizirati sve religije. Riss je preuzeo uredništvo nakon  napada koji je preživio pretvarajući se da je mrtav. Dotadašnji urednik Stephane Charb Charbonnier nije preživio napad.
Rissova odluka došla je nedugo nakon što je jedan od najpoznatijih crtača Renald Luz Luzier dao otkaz. Luz je nacrtao poznatu karikaturu poslanika Muhameda uz poruku “Sve je oprošteno” koja je objavljena u prvom broju magazina nakon ubistva njegovih kolega.