REPUBLIKANCI: Inicijativa za pokretanje inicijative o pokretanju inicijative…

HRS pozdravlja svaku konstruktivno inicijativu za Mostar koja uistinu i iskreno želi pokrenuti stvari sa mrtve točke u gradu Mostaru. Tzv. inicijativa pojedinih stranaka koje ovih dana pozivaju na rješavanje krize u Mostaru nije ništa drugo nego jeftina samopromocija, priopćeno je iz HRS-a.

“Slijedom više medijskih upita o razlozima nepodržavanja tzv. inicijative za rješavanje političke krize u Mostaru potpisane od strane pojedinih stranaka, osjećamo potrebu reagirati ispred GO Mostar HRS-a. Razlog zašto HRS nije podržao ovu tzv. inicijativu je jednostavan: kada smo kontaktirani vezano za potpisivanje ove tzv. inicijative, sugerirali smo inicijatorima osmišljavanje konkretnog prijedloga izmjena izbornog Zakona za grad Mostar kojeg bi preko njihovih zastupnika u Parlamentu uputili u parlamentarnu proceduru. Također, ponudili smo oba prijedloga HRS-a za sadržaj tog prijedloga, u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Počevši od HDZ-a 1990, pa do DF-a, SDU-a i ostalih okupljenih bošnjačkih stranaka, većina njih ima zastupnike u zakonodavnoj vlasti koji imaju pune ovlasti upućivati prijedloge u proceduru. Budući da oni mjesecima ne daju nikakav konkretan prijedlog, ovom tzv. inicijativom oni u biti zabrinuto pozivaju sami sebe na rješavanje političke krize u gradu Mostaru”, priopćeno je iz HRS-a.

HRS je, dodaju, još prije prošlih općih izbora ponudio dva rješenja za rješavanje političke krize u gradu Mostaru.

“Prvo rješenje je lakše izvedivo, a to je usklađivanje izbornih pravila u skladu sa postojećim Izbornim zakonom, po jednostavnom modelu: u skladu sa Člankom 9.6 Zakona u izborna pravila za Mostar uveo bi se pojam kompenzacijskih listi i mandata. Drugi prijedlog kojeg smo dali je iz šireg konteksta ustavnih reformi BiH, koji Mostar vide u vidu distrikta u teritorijalno preuređenoj BiH. Oba prijedloga su u skladu sa odlukom Ustavnog suda i dostupna na našim web stranicama”, navodi se u priopćenju HRS-a.

Tzv. inicijative koje zabrinuto potpisuju stranke, nastavlja HRS, ne nudeći nikakvo svoje rješenje, nisu ništa drugo nego licemjerna samopromocija.

“Gospoda iz HDZ1990 i ostalih stranaka u Parlamentu i Domu Naroda imaju primanja od 5-6 tisuća KM, pa i više, kako bi davali svoja rješenja, a ne kako bi zabrinuto se slikali ispred novinara ne nudeći ništa osim svoga slikanja ispred kamera. Potpisnici ove tzv. inicijative imaju skoro pa dovoljno ruku u Parlamentu ne za upućivanje, nego i usvajanje prijedloga kojeg bi ponudili, a pozivaju druge na ‘djelovanje’. Dok god ne ponude neko svoje rješenje krize i ne stave ga na stol za diskusiju, između njih koji sterilno izražavaju zabrinutost i tandema HDZ-a BiH – SDA kojima je u cilju da trenutno bezvlašće u gradu Mostaru što dulje ostane na snazi, nema apsolutno nikakve razlike”, poručuje HRS.

HRS je dao i javno objavio svoj prijedloge rješenja za grad Mostar, pozivamo i druge da to urade. Žiteljima grada Mostara dosta je samovolje i diktature HDZ-a BiH i SDA, ali jednako tako dosta je i jeftinog i sterilnog politikanstva koje je svrha samome sebi.