POHVALAN ZAOKRET: Do jučer krili Pavelićeve biste, danas ustali protiv ustaštva

DF je stranka koja je nastala kao politički derivat SDP-a. Za vrijeme stolovanja Željka Komšića u njegovom uredu stajao je portret Blaža Kraljevića, generala Armije BIH koji je otvoreno koketirao s ustaštvom. Pakt SDP-HSP prvi je pakt komunista i ustaša još od pakta o nenapadanju između Hitlera i Staljina početkom 40-ih godina prošlog stoljeća.
DF-ovci u Vladi Platforme medijski su nastojali prikriti činjenicu da su u Sarajevo u vlast uveli minornu hrvatsku stranku koja otvoreno u svojim uredima drži nacističko znakovlje. Budući da kontroliraju medije to im je i uspjelo.
CIK  je na izborima pred samu Platformu tako sankcionirao kandidate koji su na svojim stranicama imali pornografski sadržaj dok su kandidati HSP-a koji su na svojim stranicama imali istaknuto U i linkove na lik i djelo Jure Francetića, postali ugledni “stručni kadrovi” Platforme.
Tako je Mate Pavković ostao nesankcioniran iako je na svojoj stranici veličao ustaštvo. A kao stručni kadar DF-a ušao je u Nadzorni odbor EPHZHB. DF se ustala protiv Envera Čolakovića. Jel to znači da DF polako postaje lijeva stranka? Može li se u budućnosti očekivati i implementacija stvarnih lijevih načela u programe DF-a? Naime sve lijeve stranke u Europi, u pravilu su na političkoj strani manjih.
Samo u BIH tzv ljevica u istom je političkom bloku s većinskim nacionalizmom . Što ju delegitimira kao ljevicu. Da je DF doista lijeva stranka, položaj Hrvata u BIH brinuo bi ju jednako kao i položaj Sejdića, Fincija ili Pilava. No njih se hrvatsko pitanje ne tiče, kao ni srpsko pitanje u FBIH. Tek tu i tamo progovore o položaju Hrvata i Bošnjaka u RS-u. Što se Federacije tiče DF je nominalno lijeva stranka, i sami si tepaju tim pridjevom, dok u praksi igraju ulogu lijevih bošnjačkih nacionalista koji se tek povremeno sukobljavaju oko nijansi  ne i ideje buduće BIH sa SDA. Drugim rječima, ako je DF ljevica, ljevici u  BIH treba uputiti duboke izraze sućuti.
Zastupnički klub DF-a smatra da je Enver Čolaković neprimjereno ime za buduću školu ako se uzme u obzir da je književnik Čolaković bio kulturni ataše Nezavisne države Hrvatske (NDH) od 1944. do kraja Drugog svjetskog rata.

Kantonalni odbor Demokratske fronte (DF) Sarajevo  podržao je inicijativu Općinskog vijeća Hadžići za osnivanje nove osnovne škole u Hadžićima,  ali ne i prijedlog Vijeća da buduća škola nosi ime književnika Envera Čolakovića.

To je priopćeno iz Kantonalnog odbora DF-a  povodom današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj je i razmatrana  ova inicijativa Općinskog vijeća  Hadžići.

– Zastupnički klub DF-a smatra da je Enver Čolaković neprimjereno ime za buduću školu ako se uzme u obzir da je književnik Čolaković bio kulturni ataše Nezavisne države Hrvatske (NDH) od 1944. do kraja Drugog svjetskog rata. Ako se ime škole daje po osobi koja je doprinijela ovom gradu i državi, smatramo da su onda Čedomir Domuz, ratni heroj iz Hadžića, kao i mnogi drugi heroji ovog grada zaslužniji da njihovo ime nosi jedna obrazovna institucija i da kroz nju ostanu zapamćeni generacijama poslije, priopćeno je iz DF-a.

Inicijativa o osnivanju škole je ipak prošla, a zajednički dogovor s SDA je da nova škola nosi naziv “Hadžići”.