ČELNIK NAŠE STRANKE NE RAZUMIJE USTAV BIH: Po kriterijima politologije Robert Pleše je politički nepismen

“Po Čovićevim kriterijima Bošković je nelegitiman” kazao je Robert Pleše iz Naše stranke te nastavio:

“Ako načelnik Stoca pokušava dokazati da nije izabran samo glasovima jedne etničke skupine, tj. samo Hrvata, kao što to Bošković iz HDZ-a čini sad u svojim izjavama, te da će predstavljati sve građane, zašto HDZ to ne uzdigne na nivo generalnog principa pa da članove Predsjedništva BiH biraju svi građani BiH i da izabrani predstavljaju i štite interese svih građana BiH. Kad bismo sudili po razvikanoj Čovićevoj tezi o etničkoj legitimnosti, Bošković nije legitimni načelnik Stoca jer su kako sam kaže svi građani glasali za njega“, kazao je član Glavnog odbora Naše stranke Robert Pleše.”

Pleše bi morao znati sljedeće: Izbor člana Predsjedništva je ustavna kategorija. Razine vlasti na viši nivoima biraju se u skladu s principima koje je propisao Ustav tj Aneks 4 Daytona.
Aneks 4 Daytona nije propisao konsocijacijske principe na razini općine.
Općina nije država. U općinama je poželjno načelo supsidijarnosti, no iako bi bilo dobro po Hrvate da se širom BH općina primjenjuju načela konstitutivnost naročito tamo gdje su “sami sebe protjerali” ne primjenjuju se. Naime u gradovima poput Konjica i Jablanice i Kaknja i Bugojna, rezultat etničkog čišćenja ozakonjen je. U tim gradovima nije ispunjen daytonski princip povratka. Dok u Stocu vidimo jest. Kao i u Drvaru. I  u mnogim gradovima zloglasne fašističke povampirenoustaške HRHB.
Na teritoriji bismilah antifašizma nema povratka. Pleše o tom ne pleše.
No u stanju je potpuno pobrkati politološke premise, pa ustavno načelo konstitutivnosti zazivati na razinu općine. Netko očito ne čita Aneks 4  niti pozna Ustav svoje zemlje.

U tom Aneksu stoji, da se primjerice hrvatski član predsjedništva, kod pozivanja na nacionalni veto, ima obratiti za potvrdu tog veta hrvatskom domu naroda. To u praksi znači, da se pretpostavlja kako je hrvatski član predsjedništva, ma koje nacije on bio, legitimni predstavnik hrvatskog naroda, i da za svoje poteze, kad su oni od vitalnog nacionalnog interesa ne obraća domu Ostalih niti domu drugih naroda nego domu naroda iz kojeg je dobio legitimitet.

Inače Pleše ima odličan styling. Svi u Našoj stranci imaju odličan styling. I sjajne instagram profile. Još kad bi tako sjajno poznavali zakone zemlje u kojoj žive. Ili možda čak i njenu realnost. Sad ne znamo jel Pleše na nekoj državnoj funkciji, i plaćaju li Hrvati i njemu plaću. No ako jest, bilo bi lijepo da pročita zakone zemlje koja mu daje plaću. Živio ti nama Pleše i javi đe si kupio kapu baš je fora.

Poskok.info