APSURDNE TVRDNJE IZ IRANA: Ahmadinedžad izdao islam, jer je pokazao ljudsku gestu i zagrlio Chavezovu majku?

Protivnici Ahmadinedžada u Iranu bijesno su reagirali nakon objavljivanja njegove fotografije, na kojoj grli Chavezovu majku Elenu Frias se Chavez (78), izjavljujući joj sućut na sahrani na kojoj je, također, poljubio kovčeg s tijelom Huga Chaveza.
Vjerski konzervativci smatraju da je Ahmadinedžad ovim postupcima narušio iransko religijsko dostojanstvo i počinio “haram” – potez koji opisuje religijski zabranjeni čin prema islamskim pravilima, objavio je “Telegraph”.
Mohamed Tagi Rahbar, dužnosnik u vlasti u drugom po veličini iranskom gradu Ishafanu, rekao je za novinsku agenciju Mehr da je Ahmadinedžad “izgubio kontrolu”.
“Rukovanje s osobama koje ne pripadaju porodici toga što se rukuje, pod bilo kakvim okolnostima, bilo s mladima ili starima, nije dozvoljeno. Grljenje ili pokazivanje osjećanja nije primjereno dostojanstvu predsjednika jedne države kao što je Islamska Republika Iran “, dodao je Rahbar.
Muhamed Dehgan, član iranskog parlamenta – Madžlisa, rekao je da ovaj događaj pokazuje pravu prirodu “devijantne struje”, što je izraz kojim saveznici iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija opisuju Ahmadinedžada i njegove pristaše.
Konzervativci, lojalni Hamneiju, optužuju Ahmadinedžadovu vladu da pokušava oslabiti iranske islamske principe.
Oni su optužili predsjednika i da namjerava postaviti na vlast jednog od svojih najbližih suradnika, pošto mu ovog ljeta istekne mandat.