Published On: Pon, ožu 11th, 2013

BITKA NA NERETVI 2: I BiH svojata partizansku filmsku fikciju

Direktor Filmskog centra Sarajevo redatelj Adis Bakrač najavio je danas da će tužiti hrvatskog kolegu Veljka Bulajića zbog prisvajanja filma Bitka na Neretvi, tvrdeći da se radi o filmu čiji je pravni nasljednik poduzeće na čijem je čelu.
 
Prava su nesporna i pripadaju BiH “, precizirao je Bakrač sarajevskom” Dnevnom avazu “.
Najveći filmski ratni spektakl s područja bivše Jugoslavije i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji, potvrdili su prije dva dana “Jadran film” i Bulajić – redatelj ostvarenja koje je četiri desetljeća najčešće označavano kao jugoslavensko.
Međunarodni projekt s više producenata, od kojih je dio bio okupljen u Udružene jugoslavenske producente, ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati ​​kao film hrvatskih autora.
Bakrač, međutim, tvrdi da su prava autora uređena zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma.
“Filmski centar Sarajevo je u protekle dvije godine radio na restauraciji tog filma, tako da će gledatelji u našoj zemlji i šire biti u prilici da ga vide u potpuno novom izdanju – HD formatu koji odgovara standardima svjetske distribucije”, istaknuo je Bakrač, uz tvrdnju da je “Bitka na Neretvi” bosansko-hercegovački film snimljen u produkciji “Bosna filma” iz Sarajeva 1969. godine.
Bulajić je ocijenio da se film našao u “međuprostoru, potpuno međunarodno nezaštićen”.
“Kao autor sam odlučio, uz konzultaciju s pravnim službama i povjerenstvom UNESCO, da se ovo djelo tretira kao film hrvatske kinematografije”, potvrdio je još jednom Bulajić.
On je naglasio da je izvršni producent i organizator produkcije “Jadran filma” i da smatra logičnim da film bude predstavljan kao autorsko djelo tog filmskog centra, čiji predsjednik uprave Vinko Grubišić tvrdi da njihovi potezi ne znače “svojatanje filma”.
Bosansko-hercegovački redatelj Haris Pašović smatra da je “Bitka na Neretvi” jugoslavenski film i da su potezi Bulajića motivirani korištenjem filmova proizvedenih u Jugoslaviji, dok je redatelj Pjer Žalica kazao da se radi o “ishitrenoj i neutemeljenoj odluci iza koje stoji namjera da se film prodaje “.
“Bitka na Neretvi” snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata kod nas.Film je imao veliku gledanost-samo u Jugoslaviji gledalo ga je više od četiri milijuna ljudi, uz 350 milijuna u svijetu.
Popularnosti filma pridonijela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvijezde, bili i slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Vels …
Godinu dana nakon što je snimljen bio je nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među deset najznačajnjih filmova o Drugom svjetskom ratu iu paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svjetsku kino i televizijsku distribuciju.