Published On: Pon, svi 27th, 2013

AL HOĆE IZ HRVATSKE U BIH: Ulazak Hrvatske u EU neće potaknuti ljude iz BiH na iseljavanje

Amer Kapetanović, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose, za današnje Oslobođenje je izjavio da iako veliki broj građana BiH ima državljanstva i BiH i Hrvatske, činjenica da će postati i građani EU neće potaći ljude na masovna iseljavanja.
”Uspjeli smo dogovoriti da svu robu možemo izvoziti u treće zemlje preko Luke Ploče po standardima BiH i tih zemalja, tzv. slobodni provoz preko Luke Ploče”, istaknuo je.
Po njegovim riječima, ostat će dosta pitanja koja su isključivo bilateralne naravi između Hrvatske i BiH, koja se ne tiču europskih schengenskih standarda, slobode kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi.
”Upravo zato smo se fokusirali na te segmente, koji su važni Europskoj uniji, da ih završimo prije nego što Hrvatska uđe u EU. To su pogranična pitanja, pitanje prolaska kroz Neum i pristup Luci Ploče. Ono što nam ostaje, kao nešto što ćemo morati riješiti u narednim mjesecima, možda godinama nakon ulaska Hrvatske u EU, pitanje je granice”, kazao je, između ostalog, Kapetanović.