Published On: Pon, svi 27th, 2013

Zašto policija nije pozvala HGSS u potragu za nestalim hodočasnikom?!

Iz Hercegovačke Gorske Službe Spašavanja izrazili su čuđenje zašto ih policija općine Čitluk nije pozvala u potragu za nestalim hodočasnikom, iako je posjedovala kontakt telefone za uzbunjivanje HGSS-a.
Iz ove službe ističu kako je to očiti propust policije koja nije znala da je potraga za nestalim osobama oblast spašavanja koju je specijalizirala Hercegovačka GSS, po uzoru i uz potporu Hrvatskog GSS-a.
Također se prilično malo zna o tome da je Potraga disciplina utemeljena na znanstvenim osnovama-statistici, matematici i empiriji te je filozofija potrage u svijetu uznapredovala kategorija sa visoko poboljšanom efikasnošću.
Metode potrage koje su do sada korištene i koje su  kako vidimo i u ovom slučaju upotrjebljene,  u naprednom svijetu su prevaziđene zbog neefikasnosti, stoga je HGSS prihvatio najmodernije načine traženja nestalih osoba.
Velika je šteta što iz medija doznajemo za slučaj nestanka, pogotovo je štetno po nestalu osobu ne iskoristiti sve moguće resurse koji postoje i ponuđeni su na raspolaganje mjesnim vlastima jer su predstavnici HGSS-a uredno obavijestili policijsku upravu Čitluk o svojim raspoloživim potencijalima, navode iz HGSS-a.
Ponovno su naveli dežurne telefone koji su otvoreni 24 sata dnevno, 063 00 11 22 i 063 11 22 33, kao i da postoje i da se obučavaju u pomaganju ljudima u nevolji u neurbanim i teško pristupačnim područjima, tamo gdje postojeće institucije sustava nemaju odgovor.
Bljesak.info