Nedjelja, 28 travnja, 2024

Neka se “ustaša” Budimir ugleda na četnika Nikolića s ili bez navodnika!

Must Read

Predsjednik Srbije će u konačnici morati dati mandat za sastav Vlade svome političkome protivniku, napominje Ljubić

HDZ 1990 će sudjelovati u novoj, rekonstruiranoj Vladi Federacije, ukoliko u osnovi nove vlasti bude program koji će rješavati probleme stanovnika FBiH, rekao je jučer za Oslobođenje Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990.

Također, on je izjavio kako trenutna politička situacija u Federaciji, ali i BiH, zahtijeva žurno rješenje, kako bi se mogle nastaviti započete procesne reforme.

Legitimitet

– Sasvim je jasno da je postojeća izvršna vlast u Federaciji, u prvom redu Predsjedništvo Federacije i vodstva oba doma federalnog Parlamenta, izgubila svoj demokratski legitimitet i treba ih žurno zamijeniti. Obzirom na to da je jasno da su oni izgubili legitimitet, zahtjev demokratske prakse bi bio da predsjednik i potpredsjednici Federacije podnesu ostavke. Promjena vodstva će, očito je, krenuti od čelnika domova Parlamenta FBiH. Nakon toga procesi će ići u ovisnosti o tomu kako će se o ovom procesu odrediti osobe na čelu Federacije, rekao je Ljubić, aludirajući na predsjednika i potpredsjednika Federacije Živka Budimira (HSPBiH) i Mirsada Kebu (SDA), bez čijih se potpisa ne može izvršiti rekonstrukcija Vlade Federacije.

Ljubić je istaknuo kako je zahtjev dva HDZ-a ”od početka bio da se vlast u FBiH treba formirati na ustavan i zakonit način i da u njoj trebaju sudjelovati legitimni predstavnici naroda i građana”. Također, naveo je kako sadašnji predstavnici hrvatskoga naroda u izvršnoj vlasti Federacije nemaju narodni legitimitet.

– Trenutno se stiču uvjeti da se federalna vlast rekonstruira na takav način. Mi smo spremni biti dio te vlasti, pod uvjetom da se to radi na principijelan način i da u osnovi te vlasti bude program koji će rješavati probleme građana i koji će korespondirati s programom naše stranke. Mi smo kao stranka već potpisali koalicijski sporazum s HDZ-om BiH, koji definira naše međusobne odnose u vlasti FBiH. U srijedu imamo zakazan službeni sastanak vodstava dva HDZ-a gdje ćemo razgovarati upravo o ranije spomenutim pitanjima. Pet-pozicija u izvršnoj vlasti u FBiH moraju popuniti stanke hrvatskoga bloka, rekao je Ljubić, te dodao kako će ”HDZ 1990 sudjelovati u novoj federalnoj vlasti ako se ispune navedeni uvjeti”.

– Pored toga, svojim potpisima mi smo podržali i zahtjev da se sadašnja vlast u FBiH zamijeni, kazao je Ljubić.

Lider HDZ-a 1990 je, pak, rekao kako od predsjednika Federacije Živka Budimira očekuje da ne blokira proces rekonstrukcije Vlade FBiH.

Demokratska praksa

– Demokratska je praksa takva da predsjednik FBiH, koji je izabran u Parlamentu, poštiva odluke tog parlamenta, odnosno nove parlamentarne većine. Imamo primjer u najbližem susjedstvu, odnosno Srbiji, gdje će tamošnji predsjednik Tomislav Nikolić u konačnici morati dati mandat za sastav Vlade svome političkome protivniku, odnosno koaliciji u kojoj neće biti njegova stranka, izjavio je Ljubić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Željezničar nakon poraza od Posušja panično lovi opstanak

Nogometaši Željezničara osvojili su važne bodove u borbi za opstanak svladavši ekipu GOŠK-a u Gabeli s 2:1, u 29....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -