Odgovara li međunarodnoj zajednici umjetno izazivanje i održavanje kontroliranog kaosa u BiH?

Nakon što je SDP raskinuo koalicijski sporazum sa SDA, a sklopio sa SBB-om Fahrudina Radončića, a potom i HDZ BiH, a nova parlamentrana većina koju će činiti SDP SBB i dva HDZ-a na federalnoj razini de facto stvorena u Federaciji BiH, ali i u BiH nastupila je svojevrsna paraliza sustava.

Novostvorena koalicija ne može preuzeti vlast zbog , nekonzistentnih odredbi oktroiranog federalnog Ustava, po kojima su čelnici izvršne vlasti predsjednik i dopredsjednik praktično nesmjenjevi, a oni koji su izgubili podršku većine u parlamentu, uz to i kršenjem ustava i zakona zaposjeli vlast ne žele se povući.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

Međunarodna zajednica, predvođena Sjedinjenim američkim državama, koja je amenovala puč u F BiH 17. ožujka prošle godine, suspendirajući odluku Središnjeg izbornog povjerenstva, o nezakonitom izboru vlasti, sada se ponaša nezainteresirano. Ovo što se sada događa je, prema rječima prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH, američkog diplomate Rodericka Moor-a „stvar domaćih političkih lidera“. Moor je to izjavio nakon razgovora sa Živkom Budimirom.

Oni koji su suspendirali pravni poredak zemlje, suspenzijom odluke jedino nadleže domaće institucije vlasti u BiH za ocijenu zakonitosti izbora- Središnjeg izbornog povjerenstva- legitimirali puč i amenovali pretvaranje hrvatsko-bošnačkog entiteta u bošnjački i time uzrokovali najveću krizu u BiH, sada ne žele pomoći da se ta kriza razriješi. A mogli bi.

Kada bi američki veleposlanik Moon, njihov austrijski lutak Inzko, ili njegov zamjenik, a zapravo stvarni šef OHR-a Amerikanac Moor Budimiru ili Kebi rekli kako je “praksa u demokatskim društvima da onaj tko izgubi većinu u parlamentu podnosi ostavku”, nema sumnje kako bi Budimir i Kebo nakon toga znali što im je činiti.

No, ni Inzko, ni Moon, ni Moor, koji su legitimirali pučem uspostavljenu vlast, sada se ne žele mješati, ni povlačenjem suspenzije odluke SIP-a, niti bilo kojom izjavom koja bi signalizirala čelnicima Federacije da odstupe. Posljedica njihovog nemješanja bit će potpuna paraliza vlasti. Postojeća vlast u F BiH neće moći u parlamentu usvojiti ni jedan zakon, jer je izgubila većinu u federalnom parlamentu. Većina, pak,  ne može preuzeti vlast, zbog nekonzistentnih ustavnih odredbi, prema kojima Parlament koji je izabrao, doduše nezakonito, čelnike Federacije, ne može ih smijenti.

Iz kojih razloga se međunarodna zajednica ne želi mješati u krizu, u čijem je kreiranju sudjelovala i koja sadaprijeti potpunim kaosom u funkcioniranju Federacije? Dva su moguća odgovora. Prvi, manje vjerojatan, je da oni žele testirati je li BiH, preciznije F BiH demokratski zrela, samoodrživa- preciznije jesu li ovdje zaživjeli i privaćeni demokratski standardi ponašanja, a očito je da nisu.

Drugi, vjerojatniji, razlog je da međunarodnoj zajednici, a SAD u odlukama koje se tiču BiH ima nesumnjivo najveći utjecaj, odgovara neka vrsta kontrolirane krize, jer time mogu opravdati produžetak misije OHR-a u BiH, i držanje zemlje u stanju poluprotektorata, odnosno svoju vladavinu ovom zemljom iz sjene.

Kao što je međunarodnoj zajednici, Amerikancima prije svega, važno da se u BiH ne dogode oružani sukobi, jednako im je, čini se, važno umetno izazivanja i održavanje stalnih neoružanih sukoba, koji su, čini se, dobar alibi za upravljanje Bosnom i Hercegovinom iza kulisa.

more recommended stories