Subota, 25 svibnja, 2024

Neka se “ustaša” Budimir ugleda na četnika Nikolića s ili bez navodnika!

Must Read

Predsjednik Srbije će u konačnici morati dati mandat za sastav Vlade svome političkome protivniku, napominje Ljubić

HDZ 1990 će sudjelovati u novoj, rekonstruiranoj Vladi Federacije, ukoliko u osnovi nove vlasti bude program koji će rješavati probleme stanovnika FBiH, rekao je jučer za Oslobođenje Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990.

Također, on je izjavio kako trenutna politička situacija u Federaciji, ali i BiH, zahtijeva žurno rješenje, kako bi se mogle nastaviti započete procesne reforme.

Legitimitet

– Sasvim je jasno da je postojeća izvršna vlast u Federaciji, u prvom redu Predsjedništvo Federacije i vodstva oba doma federalnog Parlamenta, izgubila svoj demokratski legitimitet i treba ih žurno zamijeniti. Obzirom na to da je jasno da su oni izgubili legitimitet, zahtjev demokratske prakse bi bio da predsjednik i potpredsjednici Federacije podnesu ostavke. Promjena vodstva će, očito je, krenuti od čelnika domova Parlamenta FBiH. Nakon toga procesi će ići u ovisnosti o tomu kako će se o ovom procesu odrediti osobe na čelu Federacije, rekao je Ljubić, aludirajući na predsjednika i potpredsjednika Federacije Živka Budimira (HSPBiH) i Mirsada Kebu (SDA), bez čijih se potpisa ne može izvršiti rekonstrukcija Vlade Federacije.

Ljubić je istaknuo kako je zahtjev dva HDZ-a ”od početka bio da se vlast u FBiH treba formirati na ustavan i zakonit način i da u njoj trebaju sudjelovati legitimni predstavnici naroda i građana”. Također, naveo je kako sadašnji predstavnici hrvatskoga naroda u izvršnoj vlasti Federacije nemaju narodni legitimitet.

– Trenutno se stiču uvjeti da se federalna vlast rekonstruira na takav način. Mi smo spremni biti dio te vlasti, pod uvjetom da se to radi na principijelan način i da u osnovi te vlasti bude program koji će rješavati probleme građana i koji će korespondirati s programom naše stranke. Mi smo kao stranka već potpisali koalicijski sporazum s HDZ-om BiH, koji definira naše međusobne odnose u vlasti FBiH. U srijedu imamo zakazan službeni sastanak vodstava dva HDZ-a gdje ćemo razgovarati upravo o ranije spomenutim pitanjima. Pet-pozicija u izvršnoj vlasti u FBiH moraju popuniti stanke hrvatskoga bloka, rekao je Ljubić, te dodao kako će ”HDZ 1990 sudjelovati u novoj federalnoj vlasti ako se ispune navedeni uvjeti”.

– Pored toga, svojim potpisima mi smo podržali i zahtjev da se sadašnja vlast u FBiH zamijeni, kazao je Ljubić.

Lider HDZ-a 1990 je, pak, rekao kako od predsjednika Federacije Živka Budimira očekuje da ne blokira proces rekonstrukcije Vlade FBiH.

Demokratska praksa

– Demokratska je praksa takva da predsjednik FBiH, koji je izabran u Parlamentu, poštiva odluke tog parlamenta, odnosno nove parlamentarne većine. Imamo primjer u najbližem susjedstvu, odnosno Srbiji, gdje će tamošnji predsjednik Tomislav Nikolić u konačnici morati dati mandat za sastav Vlade svome političkome protivniku, odnosno koaliciji u kojoj neće biti njegova stranka, izjavio je Ljubić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -