Nedjelja, 28 travnja, 2024

Bh. studenti u Sloveniji više neće plaćati školarinu koju su do sada plaćali

Must Read

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ambasador Republike Slovenije u BiH Andrej Grasselli potpisali su Protokol između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o suradnji u oblasti obrazovanja.

Zaključivanje ovog protokola ima poseban značaj za školovanje učenika i studenata iz BiH u Sloveniji i slovenskih u BiH, rečeno je prilikom potpisivanja Protokola.

Nović je pojasnio da su se ovim protokolom dvije strane usuglasile da će se uzajamno pomagati te da će osigurati sredstva kad je u pitanju plaćanje troškova školarine.

Osnovni cilj protokola, navodi Nović, je izjednačavanje državljana BiH s državljanima Slovenije i državljanima EU kad je riječ o plaćanju troškova školovanja.

Precizirao je da bh.. studenti u Sloveniji u narednoj školskoj / akademskoj godini neće plaćati školarinu koju su dosad plaćali, a isto pravilo vrijedi i za slovenske studente u BiH.

Grasselli je ovom prilikom iskazao zadovoljstvo što se nastavljaju dobri odnosi između prijateljskih zemalja, a posebno što je u pitanju obrazovanje koje je značajno pitanje.

Podsjetio je da su iskustva što se tiče bh.. učenika u Sloveniji i slovenskih u BiH i do sada bila vrlo pozitivna.

Grasselli je najavio i još jedan projekt a radi se o prenošenja iskustva eksterne mature iz Slovenije u BiH.

On navodi da je ovo za BiH značajno pitanje na putu ka Europskoj uniji.

Ovim sporazumom, dodao je ambasador Grasselli, stvorena bi mogućnost uvođenja slovenskih tehnika i jezika škole u BiH, za čim je, zbog blizine slovenskoj granici, interes iskazao Unsko-sanski kanton.

FENA

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hrvati su na izborima mogli izabrati trojicu iz dijaspore neovisnih o Plenkoviću. Mogli su nadzirati Vladu RH. Nisu to učinili. Stiže već sve na...

Ovako govori hrvatski predsjednik o plinovodu i američkim ucjenama. Jednostavno je. Hrvatska je već trebala poslati poruku SAD-u da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -