Published On: Thu, Jul 25th, 2013

Klub SDA traži smjenu Zubca

Klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražio je od Vijeća ministara BiH da putem Ministarstva sigurnosti BiH i odgovarajućih nezavisnih tijela policijske strukture BiH pokrene postupak za smjenu direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca.

Kako je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH pojasnio šef Kluba SDA Asim Sarajlić postoje osnovane sumnje da je Zubac prekoračio granice službenih ovlaštenja u slučaju privođenja i zadržavanja u prostorijama SIPA-e zastupnika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šemsudina Mehmedovića.

 Iz ponašanja direktora Zubca i službenika SIPA-e tijekom akcije privođenja i zadržavanja zastupnika Mehmedovića proizlazi da SIPA nije spremna poštovati naloge Tužiteljstvo BiH u slučajevima kada se stavovi SIPA-e i Tužiteljstva BiH razilaze. Iskazana je i spremnost da se u slučaju suprotstavljenog stava samostalno i na vlastitu ruku upotrijebi državni policijski aparat – kazao je Sarajlić.

Napominje da ovakvo ponašanje Zubca predstavlja opasnu tendenciju u “funkcioniranja policijske države”.