Published On: Thu, Jul 25th, 2013

Bh. studenti u Sloveniji više neće plaćati školarinu koju su do sada plaćali

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ambasador Republike Slovenije u BiH Andrej Grasselli potpisali su Protokol između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o suradnji u oblasti obrazovanja.

Zaključivanje ovog protokola ima poseban značaj za školovanje učenika i studenata iz BiH u Sloveniji i slovenskih u BiH, rečeno je prilikom potpisivanja Protokola.

Nović je pojasnio da su se ovim protokolom dvije strane usuglasile da će se uzajamno pomagati te da će osigurati sredstva kad je u pitanju plaćanje troškova školarine.

Osnovni cilj protokola, navodi Nović, je izjednačavanje državljana BiH s državljanima Slovenije i državljanima EU kad je riječ o plaćanju troškova školovanja.

Precizirao je da bh.. studenti u Sloveniji u narednoj školskoj / akademskoj godini neće plaćati školarinu koju su dosad plaćali, a isto pravilo vrijedi i za slovenske studente u BiH.

Grasselli je ovom prilikom iskazao zadovoljstvo što se nastavljaju dobri odnosi između prijateljskih zemalja, a posebno što je u pitanju obrazovanje koje je značajno pitanje.

Podsjetio je da su iskustva što se tiče bh.. učenika u Sloveniji i slovenskih u BiH i do sada bila vrlo pozitivna.

Grasselli je najavio i još jedan projekt a radi se o prenošenja iskustva eksterne mature iz Slovenije u BiH.

On navodi da je ovo za BiH značajno pitanje na putu ka Europskoj uniji.

Ovim sporazumom, dodao je ambasador Grasselli, stvorena bi mogućnost uvođenja slovenskih tehnika i jezika škole u BiH, za čim je, zbog blizine slovenskoj granici, interes iskazao Unsko-sanski kanton.

FENA