Utorak, 7 svibnja, 2024

DODIK: Nisam više zadovoljan pričom o autoputu Sarajevo – Beograd

Must Read

Član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da nije više zadovoljan pričom o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd jer nema konkretnih podataka.

– Sve se nekako ostavlja za kasnije. Nema informacija s turske strane, a u BiH ne možete artikulirati zajednički pristup – rekao je Dodik za ATV.

Dodik kaže da je izaslanstvo Turske, s kojom je jučer u Sarajevu razgovarao o tom projektu, informirao da je BiH mala ekonomija koja ne može izdržati velike terete.

– Ono što bi mogli prihvatiti jeste da to bude donacija i vjerojatno će jedan dio i biti donacija ili će biti urađeno kroz neki oblik kompenzacije, ali većina toga će biti kredit – naveo je Dodik.

On ističe da BiH to može izdržati samo ako je na 30 godina, grace period 10 godina, a kamata nije veća od jedan posto i ako je cijena izgradnja prosječna cijeni izgradnje kilometra auto-puta u regiji.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da predstavnici FBiH nemaju stav o tome, te da se vjerojatno zbog toga i ne ide ubrzano prema realizaciji ovog projekta.

Dodik je istaknuo da je cilj Republike Srpske da za četiri ili pet godina ima spojen auto-put koji je povezuje sa Srbijom i izrazio uvjerenje da će to biti i urađeno ako se izgradnja nastavi dosadašnjom dinamikom.

– To su sve strateške priče, koje su veoma važne kako bismo usmjerili promet koji bi povezivao Bliski Istok s Europom, da ponudimo od Beograda alternativu preko Gradiške, te da kroz Srpsku povučemo jedan dio tranzita – rekao je Dodik.

On je napomenuo da su infrastrukturni projekti koje Republika Srpska realizira veoma uspješni i dodao da će sve učiniti kako bi naredna godina po obimu bila jedna od najvećih investicijskih godina.

– Imat ćemo koncipiranu priču o auto-putu, što je oko milijardu eura, završenu priču oko energetskih objekata, koji koriste sunčevu i energiju vjetra, te završen investicijski ciklus u vezi s bolnicama – naglasio je Dodik.

On je rekao da je u planu da se oko 200 milijuna KM uloži u modernizaciju magistralnih puteva i dodao da je to posao koji je potrebno obavljati svakih sedam ili osam godina./Fena/HMS/

- Advertisement -

6 COMMENTS

  1. Pa zar je itko zdravorazuman vjerovao u ovaj projekt. Prvo je Erdogan obećevao taj autoput kao poklon . Pa onda kad se Srbi i muslimani nisu mogli dogovoriti oko trase, kaže Erdogan da će praviti dva autoputa (valjda da mu se ova vazalska čeljad ne svađaju). A sad se k’o priča o nekim povoljnim kreditima i naravno radile bi turske firme. Jedini realni koridori za autoput su Svilaj-Ploče i ovaj što ga Srbi prave Prijedor-Gradiška- Doboj-Bijeljina. Sve ostalo je utopija i završit će kao i tunel prema Goraždu

  2. Ustase ne mogu podnijeti da Turska ulaze novac u svoju najzapadniju pokrajinu.
    Dobit cete ahdnamu,placat cete 10% poreza,ne brinite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Prije 33 godina goloruki širobriješki Hrvati pokušali su zaustavili kolonu tenkova JNA. Nažalost nije im uspjelo,kolona je za par dana prošla gdje je...

Godinu i nešto kasnije 160 naoružanih Hrvata položit će život u srazu s tim tenkovima na Kupresu. Među njima će...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -