Published On: Ned, kol 29th, 2021

DODIK: Nisam više zadovoljan pričom o autoputu Sarajevo – Beograd

Član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da nije više zadovoljan pričom o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd jer nema konkretnih podataka.

– Sve se nekako ostavlja za kasnije. Nema informacija s turske strane, a u BiH ne možete artikulirati zajednički pristup – rekao je Dodik za ATV.

Dodik kaže da je izaslanstvo Turske, s kojom je jučer u Sarajevu razgovarao o tom projektu, informirao da je BiH mala ekonomija koja ne može izdržati velike terete.

– Ono što bi mogli prihvatiti jeste da to bude donacija i vjerojatno će jedan dio i biti donacija ili će biti urađeno kroz neki oblik kompenzacije, ali većina toga će biti kredit – naveo je Dodik.

On ističe da BiH to može izdržati samo ako je na 30 godina, grace period 10 godina, a kamata nije veća od jedan posto i ako je cijena izgradnja prosječna cijeni izgradnje kilometra auto-puta u regiji.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da predstavnici FBiH nemaju stav o tome, te da se vjerojatno zbog toga i ne ide ubrzano prema realizaciji ovog projekta.

Dodik je istaknuo da je cilj Republike Srpske da za četiri ili pet godina ima spojen auto-put koji je povezuje sa Srbijom i izrazio uvjerenje da će to biti i urađeno ako se izgradnja nastavi dosadašnjom dinamikom.

– To su sve strateške priče, koje su veoma važne kako bismo usmjerili promet koji bi povezivao Bliski Istok s Europom, da ponudimo od Beograda alternativu preko Gradiške, te da kroz Srpsku povučemo jedan dio tranzita – rekao je Dodik.

On je napomenuo da su infrastrukturni projekti koje Republika Srpska realizira veoma uspješni i dodao da će sve učiniti kako bi naredna godina po obimu bila jedna od najvećih investicijskih godina.

– Imat ćemo koncipiranu priču o auto-putu, što je oko milijardu eura, završenu priču oko energetskih objekata, koji koriste sunčevu i energiju vjetra, te završen investicijski ciklus u vezi s bolnicama – naglasio je Dodik.

On je rekao da je u planu da se oko 200 milijuna KM uloži u modernizaciju magistralnih puteva i dodao da je to posao koji je potrebno obavljati svakih sedam ili osam godina./Fena/HMS/

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hodidjed
Hodidjed
1 godina prije

Pa zar je itko zdravorazuman vjerovao u ovaj projekt. Prvo je Erdogan obećevao taj autoput kao poklon . Pa onda kad se Srbi i muslimani nisu mogli dogovoriti oko trase, kaže Erdogan da će praviti dva autoputa (valjda da mu se ova vazalska čeljad ne svađaju). A sad se k’o priča o nekim povoljnim kreditima i naravno radile bi turske firme. Jedini realni koridori za autoput su Svilaj-Ploče i ovaj što ga Srbi prave Prijedor-Gradiška- Doboj-Bijeljina. Sve ostalo je utopija i završit će kao i tunel prema Goraždu

Glasač
Glasač
1 godina prije

Jedini turski projekt u BiH koji je uspješno realiziran jeste donacija 1.000 koza i Zirat bank.

Sejo katolik
Sejo katolik
1 godina prije

Šćeo sam autoput za džaba.
Niko na dunjaluku me ne razumije.
Ne shvataju bolan …

Komsicoglu
Komsicoglu
1 godina prije

Ustase ne mogu podnijeti da Turska ulaze novac u svoju najzapadniju pokrajinu.
Dobit cete ahdnamu,placat cete 10% poreza,ne brinite.