Nedjelja, 5 svibnja, 2024

STAND UP SMAJKIĆ: Moramo spriječiti ostvarenje zamisli hrvatskih opcija u Mostaru

Must Read

Protekle večeri u Narodnom pozorištu Mostar održana je javna tribina o deblokadi Mostara 30.06.1993., a organizirali su je Koordinacija četiri boračka udruženja Hercegovačko – neretvanske županije (HNŽ), proistekle iz Armije Republike BiH.

Govornici na tribini su bili Seid ef.Smajkić, Sulejman Budaković Tetak, i Semir Drljević Lovac. Neposredno pred obraćanje govornika, publika je mogla vidjeti kratki film o Midhadu Hujduru Hujki od čije se smrti upravo 30. lipnja navršilo 20 godina.

Drljević je istaknuo da još uvijek postoje živi svjedoci dešavanja iz ratnih godina, koji će posvjedočiti o tome tko je oslobađao područje Mostara i Hercegovine od agresora u proteklom ratu. U svom obraćanju prisutnima Smajkić je govorio o ratnim 1992. i 1993.

Naveo je da je bio svjedok jednog događaja u Splitu, kada su istaknuti čelnici HVO-a Mostara otvoreno izjavili da je njihov i interes hrvatskog naroda Mostar do Neretve, a ne oslobađanje cijelog grada. Osim toga podsjetio je i na formiranje Prve mostarske brigade TO RBiH.

Spomenuo je i da je početkom 1993. godine primio prijetnje od strane vlasti HVO-a, u vrijeme kada su se sve muslimanske civilne, kulturne, vjerske i vojne institucije odbile potčiniti jednostranoj naredbi HVO-vlasti. “Moramo spriječiti ostvarenje tih zamisli, koje hrvatska opcija želi ostvariti u miru, ono što nije mogla u ratu”, rekao je uz ostalo Smajkić.

Pored Smajkića i Drljevića, svoje obraćanje je imao i Budaković koji je isticao događanja iz prve polovine 1993. godine. “Osim muslimana u to vrijeme u ARBiH su bili i pripadnici drugih naroda, što dovoljno govori o zajedništvu tada”, rekao je Budaković.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Elmedin Balalić Titi. Ova javna tribina je bila posljednji u nizu događaja koji su organizirani povodom obilježavanja godišnjice deblokade Mostara. Prije ovog događaja organiziran je marš putem spasa na Glogovu, zatim polaganje cvijeća na više lokacije u široj regiji Mostara.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -