Published On: Tue, Jul 2nd, 2013

STAND UP SMAJKIĆ: Moramo spriječiti ostvarenje zamisli hrvatskih opcija u Mostaru

Protekle večeri u Narodnom pozorištu Mostar održana je javna tribina o deblokadi Mostara 30.06.1993., a organizirali su je Koordinacija četiri boračka udruženja Hercegovačko – neretvanske županije (HNŽ), proistekle iz Armije Republike BiH.

Govornici na tribini su bili Seid ef.Smajkić, Sulejman Budaković Tetak, i Semir Drljević Lovac. Neposredno pred obraćanje govornika, publika je mogla vidjeti kratki film o Midhadu Hujduru Hujki od čije se smrti upravo 30. lipnja navršilo 20 godina.

Drljević je istaknuo da još uvijek postoje živi svjedoci dešavanja iz ratnih godina, koji će posvjedočiti o tome tko je oslobađao područje Mostara i Hercegovine od agresora u proteklom ratu. U svom obraćanju prisutnima Smajkić je govorio o ratnim 1992. i 1993.

Naveo je da je bio svjedok jednog događaja u Splitu, kada su istaknuti čelnici HVO-a Mostara otvoreno izjavili da je njihov i interes hrvatskog naroda Mostar do Neretve, a ne oslobađanje cijelog grada. Osim toga podsjetio je i na formiranje Prve mostarske brigade TO RBiH.

Spomenuo je i da je početkom 1993. godine primio prijetnje od strane vlasti HVO-a, u vrijeme kada su se sve muslimanske civilne, kulturne, vjerske i vojne institucije odbile potčiniti jednostranoj naredbi HVO-vlasti. “Moramo spriječiti ostvarenje tih zamisli, koje hrvatska opcija želi ostvariti u miru, ono što nije mogla u ratu”, rekao je uz ostalo Smajkić.

Pored Smajkića i Drljevića, svoje obraćanje je imao i Budaković koji je isticao događanja iz prve polovine 1993. godine. “Osim muslimana u to vrijeme u ARBiH su bili i pripadnici drugih naroda, što dovoljno govori o zajedništvu tada”, rekao je Budaković.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Elmedin Balalić Titi. Ova javna tribina je bila posljednji u nizu događaja koji su organizirani povodom obilježavanja godišnjice deblokade Mostara. Prije ovog događaja organiziran je marš putem spasa na Glogovu, zatim polaganje cvijeća na više lokacije u široj regiji Mostara.