Subota, 18 svibnja, 2024

BiH spasilo 27 glasova: Odbijena kazna Doris Pack

Must Read

Amandman Doris Pack je odbijen, ali to nikako ne znači da je Bosna i Hercegovina ostvarila pobjedu u ovom slučaju – kazao je u europski parlamentarac Jelko Kacin. Kacin je i dalje iznenađen ovim amandmanom te je istaknuo da mu nije jasno odakle je on došao i tko je mogao utjecati na Pack da uopće pomisli da ga plasira.
– Takav amandman bi bio krajnje kontraproduktivan jer smatram da BiH treba hrabriti u provođenju reformi i ka daljem napretku – rekao je Kacin. Bh. političari moraju pod hitno, dodao je Kacin, iz politikanstva preći u državnike.
– Ovaj amandman je, kao što bi rekli u BiH, van pameti, ali je i oštra “opomena pred isključenje” koju bh. političari ozbiljno trebaju uzeti u obzir i razmotriti svoje djelovanje – naglasio je. Koliko je ozbiljna ova opomena BiH dovoljno govori i podatak da je amandman skupio skoro 300 glasova “za” jer, istaknuo je, svi u europskim institucijama znaju da bh. političari ne rade posao za koji su izabrani i plaćeni.
– Nasreću, nas više od 300 je bilo protiv – zaključio je Kacin.
Vrijeme je da BiH uskladi svoj ustav
Europski tajnik za proširenje Štefan Fuele poručio je u obraćanju Europskom parlamentu da je sada vrijeme da BiH uskladi svoj ustav s odlukom Suda za ljudska prava “Sejdić i Finci”, jer će u suprotnom prekršiti međunarodne obaveze, što će imati posljedice.
-Šta da radimo s izborima u BiH naredne godine, bez rješenja o odluci ‘Sejdić i Finci’? Hoćemo li onda zazvoniti na uzbunu?- rekao je Fuele zastupnicima Europskog parlamenta, koji su danas raspravljali o Nacrtu rezolucije o BiH. Istaknuo je da Europska unija jedino može pružiti pomoć, ali je na političkim liderima u BiH da načine konkretne poteze, priopćeno je iz EU.
-U trenutnoj situaciji političke nestabilnosti u Federaciji BiH, teško je naći konsenzus o suštinskim pitanjima – a ipak, to ostaje ključno pitanje- rekao je Fuele. Istaknuo je da će pristupanjem Hrvatske, BiH postati izravni susjed EU, zbog čega Unija radi sve da olakša ovaj novi status i učini ga uspjehom za obje strane.
Najmoćniji instrument je proširenje EU
-I pored stalnih neuspjeha, ponovili smo da je naše kontinuirano nastojanje i podrška dostupna za one koji žele da se stvari kreću naprijed. Naš strukturalni dijalog o pravosuđu urodio je plodom- rekao je Fuele. U nastavku izlaganja je rekao da je nakon Dejtonskog sporazuma, koji je tada bio najbolji okvir za postizanje mira u BiH, “sada došlo vrijeme da se razmišlja o drugom okviru za transformaciju BiH”, a najmoćniji instrument za to je proširenje EU.
-Proširenje je najmoćniji instrument koji imamo. Proširenjem ćemo biti u stanju da se uhvatimo ukoštac s mnogim pitanjima na koja se žalite vi (zastupnici) i Europska komisija. Prvo, im moramo pomoći da ‘pređu most’ ka procesu proširenja EU, odnosno provedu odluku Europskog suda za ljudska prava ‘Sejdić i Finci’- rekao je Fuele.
Istaknuo je da je dogovor Beograda i Prištine pokazao da u regiji, ako postoji volja, postoji i način, što ukazuje na to koliko potencijala ima u proširenju kao instrumentu transformacije.
BiH spasilo 27 glasova
Glasnogovornica za socijaldemokrate u Europskom parlamentu Emina Bozkurt kazala je kako je zadovoljna odbacivanjem amandmana Doris Pack.
– Borili smo se svom silom i srećom uspjeli da spriječimo usvajanje amandmana Doris Pack, ali s malom razlikom od samo 27 glasova, kazala je Bozkurt.
– Gdje su gospodin Sejdić i Finci onda mogli ići? Ne želim obustaviti put do pravde na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu za građane BiH, istaknula je Bozkurt te podsjetila da je provođenje presude Sejdić- Finci ključno jer svi građani trebaju imati osnovna građanska prava.
– To je minimum za demokratsko društvo. Lideri Bosne i Hercegovine im to moraju zajamčiti i dogovoriti se. Do sada su propušteni mnogi krajnji rokovi. Zato nema progresa u procesu Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji. U međuvremenu, građani BiH su ti koji pate zbog nezaposlenosti i nedostatka osnovnih prava, dodala je Bozkurt.
FENA

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

KONAČNO SE SLAŽEMO SA ZUCKERBRGOM: Facebook smatra Fra Milu Babića opasnim pojedincem, dijelom opasne organizacije ?

Nakon što smo objavili tekst "Daidžansko Zlo u Bosni, prikaz lika i djela Mile Fra Babića" od Facebooka smo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -