Published On: Pet, svi 24th, 2013

Čović razgovarao s državnim tajnikom za vanjske poslove Mađarske

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH)  Dragan Čović sastao se s državnim tajnikom za vanjske poslove i ekonomske odnose s inozemstvom Mađarske Péterom Szijjártóm.
Uz obostarno zadovoljstvo na upriličenom susretu, ukupni odnosi naših dviju prijateljskih zemalja su ocijenjeni iznimno dobrim i bez otvorenih pitanja.
Tomu doprinosi visoki intenzitet realiziranih bilateralnih susreta kao što je i ovaj.
Teme razgovora su bile politička i ekonomska situacija, socijalne i gospodarske prilike, euroatlantski integracijski proces u BiH kao i refleksije ulaska Hrvatske u Europsku uniju na političko – gospodarske prilike u BiH. 
Čović je detaljno informirao Szijjártóa o aktualnim političkim prilikama i odnosima u BiH i o funkcioniranju institucija zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama.
U kontekstu razgovora o euroatlantskom integracijskom procesu, te obvezama i zadacima institucija BiH na tom putu, Čović je naglasio da bez ustavne reforme nije realno očekivati ozbiljnije pomake kao niti normalno funkcioniranje BiH.
– Nužno je tražiti zajednička rješenja koja će biti zasnovana na principu apsolutne jednakopravnosti konstitutivnih naroda i građana. To je pravi smjer za dobijanje normalnog
ustavnopravnog okvira, za izgradnju politički stabilne i sigurne države, interesantne za strana ulaganja i za osiguranje uvjeta za rješavanje brojnih nagomilanih gospodarskih i socijalnih problema – istaknuo je.
Nastavak razmjene iskustava u oblasti usvajanja europskih standarda i potpora Mađarske, koju je i Szijjártó potvrdio,  svakako su od ogromnog značaja BiH na njenom putu ka EU i NATO-u.
Ocijenjeno je da treba raditi na daljnjem jačanju i razvitku gospodarskih odnosa i unaprjeđenju i poboljšanju uvjeta za inteziviranje svih drugih oblika suradnje, za što postoji obostrani interes.
Sastanku su nazočili i veleposlanik Mađarske u Bosni i Hercegovini Jozsef Pandur i suradnici  Szijjártóa – priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.