Published On: Mon, Sep 21st, 2020

ONI SU, KAŽU, “GRAĐANSKA OPORBA SDA DŽAMAHIRIJI”: SDP je upravo “izrazio zabrinutost za imidž Alije Izetbegovića”, osnivača Prostora Džihada u “našoj” zemlji…

Povodom predizbornih aktivnosti SDA-ovih struktura u Sarajevu, SDP BiH poziva SDA da ispita porijeklo citata prije nego što ih ovjekovječe uklesane u kamenu i nasađene po Sarajevu, stoji u jutrošnjem priopćenju SDP-a BiH.”Nama u SDP-u nije problem ni neupućenost ni nepismenost SDA-ovih kadrova. Navikli smo već i da javna sredstva zloupotrebljavaju za predizbornu kampanju. Međutim, posljednjim činom nanose veliku sramotu cijelom gradu, koji će opet postati predmetom ismijavanja u regiji, a i šire. Ovaj put neće biti krivi “biseri” Abdulaha Skake, nego “biseri mudrosti” pripisani Aliji Izetbegoviću. SDA je nakon krađe gradonačelničke pozicije 2016. godine sada počela krasti i citate.Kada je Nedžad Ajnadžić odlučio uzurpirati javni prostor „citatima“ Alije Izetbegovića nije bio ni svjestan kakvu je blamažu priredio za sebe, niti da je ovim potezom trajno osramotio osnivača SDA Aliju Izetbegovića jer je očima javnosti kao njegove podmetnuo citate koji mu ne pripadaju”, poručeno je iz SDP-a.Naime, citat „Nauka otkriva, umjetnost stvara“ pripada britanskom slikaru Johnu Opieu iz 18. stoljeća, koji je Alija Izetbegović prenio u svom pisanju.


Druge uklesane citate, ostavili su stručnoj zajednici, da analizira.
 
”U SDA-u očito svakako ne znaju razliku između umotvorine i krivotvorine. Kada su već građanima o njihovom trošku priredili ovu prvorazrednu blamažu, pozivamo SDA da ukloni svoje predizborno stijenje po cesti kako bi ljudi mogli neometano prolaziti, ne spotičući se na spomenike krivotvorenim citatima. U suprotnom, barem mogu prebrusiti ime autora i citat potpisati imenom stvarnog autora. Sigurni smo da pokojni John Opie nije mogao ni sanjati da će njegov citat biti ovjekovječeni u Sarajevu. Dobro bi bilo da na ponovno “otvaranje” iz SDA pozovu i veleposlanika Velike Britanije, s obzirom da se citatom odaje počast umjetniku iz ove države. S obzirom da smo nedavno svjedočili kako i mlade nade, poučeni praksom SDA od njenih prvih dana, kopiraju predizborne izjave iz SDP-a, očito je SDA otvorila sezonu šalabahtera i plagijarizma”, priopćili su iz SDA, govoreći da je teško zaključiti je li žalosniji pokušaj SDA da se narodnim novcem promovira preko Alije Izetbegovića ili to što su od toliko citata odabrali plagijat.

”Sigurno je da ni Alija Izetbegović nije zaslužio ovakve nasljednike. Umjesto spomenike osnivaču SDA, dobili smo nove spomenike gluposti, neznanju i nepismenosti SDA. U svakom slučaju, uklasavanjem u kamen ove blamaže, može se reći da su iz SDA ipak demantirali misao da je ‘glup čovjek mrtav i kada je živ’,” priopćeno je iz SDP-a.