Šta je problem s Dinom Merlinom u Dubrovniku? Apsolutno ništa.

Danas smo objavili dva teksta u kojima branimo pravo Dine Merlina da kao privatni poduzetnik, kojeg je naručio grad Dubrovnik, održi koncert u tom gradu.

Sve je do punude i potražnje.

Bilo je nekakvih upita “Zašto ga branite?”

Zašto podržavate?

Zašto ne bi?

Isti ti koji su nas pitali zašto podržavate Dinu Merlina, ljute se kad Sarajevo ili Pula zabrane nastup Thompsonu.

Mi smo liberali. Smatramo da se države i politike ne smiju miješati u privatne poslove bilo kojeg poduzetnika. Bio on glazbenik ili vodoinstalater.

Napadati Dubrovnik, zato što je izabrao Merlina, samo zato jer je Merlin Bošnjak, što je to nego fašizam?

Naš stav je jasan. Marko Perković Thomspon je čovjek koji trpi ogromnu diskriminaciju, i štetu, jer mu o glave rade politike.

Ako prijavi porez, ako organizira koncert, ako na koncertu postoje redari i službe koje se brine o redu na koncertu, ako u svojim pjesmama poziva na ljubav prema svojoj domovini, ako čak i drži političke govore, u sklopu aranžmana svoje poezije,  tko je taj tko mu smije zabraniti koncert? Bilo gdje na svijetu? Nitko. Sve dok poštuje zakone, i ne krši se o njih.

Perković trpi štetu uprato zato što se nad njim radi ogromna hajka. Hajka da navodno pjeva ustaške pjesme na koncertima. Za što bi već odgovarao da to čini.

Problem je očito zbog retorike jačanja osjećaja prema narodu i domovini.

A to su u 21- stoljeću, izgleda zabranjeni osjećaji.

Dino Merlin nije pjevač tog žanra. Iako se u njegovom opusu može pronaći cijeli niz domoljubnih pjesama. Pjesma ALiji Izetbegoviću koji je bio recimo šef El Mudžahida također je napisana u vrijeme kad je Dinov narod bio ugrožen, i kad Merlin vjerojatno i nije znao što će sve Izetbegović postati u godinama koje slijede.

Tko smo mi da mu to zamjerimo?

Merlina ne smatramo dijelom politike koja tlači naš narod u BIH. Smatramo ga vjernikom, pjevačem i dobrim čovjekom. Manje više. U suštini nevažno nam je koliko je on dobar na ljestvici dobrote.

Naprosto smatramo da bi čin u kojem bi nekakva ulica u Hrvatskoj Merlinu zabranila gostovanje u Hrvatskoj da bi time taj grad i ta sredina postali Sarajevo.

A mi nikako ne želimo da Dubrovnik ili bilo koji grad u Hrvatskoj il HercegBosni postanu Sarajevo. Ili Haag.

Mi želimo tamo di živimo da imamo slobodne gradove. Slobodnomisleće gradove. Tolerantne gradove.

Zato nas veseli da je Dino napunio Stradun. Veseli nas i kada vidimo da se u Duvnu organizira prva smotra LGTB zajednice i to u narodnim nošnjama.

To su sve dokazi da je hrvatsko društvo liberalnije i tolerantnije. I mi smo na to ponosni. I ratni Slobdan zločinac Praljak bio bi danas ponosan na svoj rođendan da to vidi. I bio bi protiv zabrane koncerta Dini Merlinu.

Mi ne želimo da se Merlinu događa ono što se Thompsonu događa tamo di se pita SDA . I nekakvi nacionalizmi.

Mi smo za slobodu. Tržišta. Ideja. U svakom slučaju za  lijepu, za slatku , za dragu slobodu.

Prema tome, vi koji  se zalažete da se MPT-u prestanu kršiti ljudska prava, izvolite se držati principa.

Ili ga se nemojte držati.

Jer princip se brani dosljednošću.

Dakle nemamo nikakav problem s gostovanjem Dine Merlina u Dubrovniku. Ili bilo kojeg izvođača iz BIH ili Srbije u Dubrovniku ako to Dubrovnik želi.

Imamo problem kada politike u BIH zabranjuju nastupe Perkoviću Thompsonu, ili bilo kojem drugom pjevaču iz Hrvatske, samo zato što im se to prohtije. I to čine metodom hajke.

Svetiti se šovinizmu Sarajeva, tako što ćemo taj šovinizam kanalizirati onda na Merlina? To bi bilo posve glupo.