Published On: Fri, May 24th, 2013

PIC: Mostar koči BiH ?

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) zaključio je u četvrtak kako se kriza u zemlji zaoštrava te je još jednom pozvao bosanskohercegovačke političare da prekinu s uzajamnim optuživanjima i blokadama i napokon počnu provoditi reforme nužne za približavanje BiH Europskoj uniji i NATO-u.
Nakon sjednice upravnog odbora PIC-a, koja je održana u Sarajevu na razini političkih ravnatelja ministarstava vanjskih poslova država-članica, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko novinarima je kazao kako nije nikakva tajna da su svi zabrinuti stanjem u BiH.
Poruka PIC-a jednostavna je: politički čelnici i institucije moraju početi djelovati zajedno u korist građana BiH“, kazao je Inzko prenoseći stajališta nautjecajnijih zapadnih zemalja te Turske kao predstavnice Organizacije islamske konferencije (OIC).
Iako članica PIC-a, Rusija nije podržala zaključke usvojene u četvrtak, no razloge za to Inzko nije želio pojasniti.
Analizirajući stanje u BiH Upravni odbor je zaključio kako je najveći problem neprovođenje presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina, što je zapreka na putu prema EU, ali i nerješavanje problema raspodjele državne imovine što koči pridruživanje NATO-u.
Upozoreno je i kako u BiH postaje uobičajeno da se ne poštuju i ne provode odluke njezina ustavnog suda, što ozbiljno dovodi u pitanje vladavinu prava u toj zemlji.
Kriza vlasti u Federaciji BiH, kao i problem statusa Mostara čiji je statut ukinut a novi nije donešen, rastuća korupcija te separatistička retorika također su veoma ozbiljni problemi koji opterećuju zemlju, kazao je Inzko.
Politički čelnici u BiH trebaju doista ozbiljno razmisliti kako Srbija i Kosovo počinju rješavati svoje probleme, dok se u BiH ne mogu rješiti ni pitanja poput statusa Mostara“, prenio je austrijski diplomat stajalište članova PIC-a.
Koliko je stanje u BiH ozbiljno sa stajališta međunarodne zajednice Inzko je ilustrirao podsjećanjem kako je tek s tankom većinom u Europskom parlamentu ranije tijekom dana odbačen prijedlog uvođenja sankcija BiH zbog neprovođenja presude Europskog suda za ljudska prava.
Istodobno se pojavila opasnost, kazao je Inzko, da se građanima BiH ponovno uvedu vize jer parlament nije uspio rješiti pitanje izdavanja jedinstvenog matičnog broja zbog čega je Republika Srpska odlučila samostalno rješavati to pitanje iako je ono u državnoj nadležnosti, prenosi Hina.
Izazovi se ne smanjuju, oni su sve veći“, upozorio je Inzko.
Na pitaje je li međunarodna zajednica spremna intervenirati, Inzko je oprezno kazao kako se o tome sada “razmišlja više nego ranije”. Naznačio je kako se o tome dugo nije uopće razgovaralo no sadašnja kriza uvjetovala je da se o tome ponovo razmišlja.
U rukama visokog predstavnika i dalje su tzv. bonnske ovlasti koje mu daju mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika u BiH.
bljesak.info