Nedjelja, 28 travnja, 2024

Ivica Dačić: "Pregovori s Prištinom mogu i bez posrednika"

Must Read

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će Beograd nastaviti pregovore s Prištinom, ako treba i bez posrednika, jer nema drugog načina za rješenje kosovskog problema.
“Već sam napomenuo da je Srbija spremna, ako ne bude više bilo posrednika, da nastavi i direktne razgovore sa samom Prištinom, prije svega zato što je problem Kosova problem Beograda i problem Prištine, i mi moramo i da nađemo način da ga riješimo”, rekao je Dačić u intervjuu za list “Danas” od subote.
Odgovarajući na pitanje da li je realno da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU u junu, Dačić je rekao da je najrealnije da prestane da se rješavanje najvećeg problema Srbije vezuje samo za približavanje EU.
“Mi Kosovo rješavamo.., da bismo mogli normalno da živimo, a ne da bismo dobili datum. Taj datum je, opet, svakako naš cilj, i to iz istog razloga – da bismo, konačno, živjeli normalno. Ali, sve vrijeme, u cijelom tom procesu, mora da nas vodi svijest da Kosovo rješavamo zbog Kosova i Srbije, i da moramo da ga riješimo bez obzira na to kada ćemo, kog tačno dana, dobiti datum”, rekao je on.
Govoreći o svojoj ovonedjeljnoj posjeti Moskvi, Dačić je rekao da Rusija snažno podržava politiku Vlade Srbije.
“Rusija jeste naš prijatelj, i to upravo onakav kakav nam je danas i potreban. Kada nešto odlučimo, Rusija će nas podržati, a mi nikada nećemo tražiti da Rusija nešto odluči umjesto nas. Za razliku od ranijih perioda, mi danas ne doživljavamo Rusiju kao kartu na koju se igra kada sve ostale opcije propadnu, i ne vučemo je za rukav kada nešto sami – a da je o tome nismo ni obavijestili – zabrljamo”, rekao je Dačić za “Danas”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Željezničar nakon poraza od Posušja panično lovi opstanak

Nogometaši Željezničara osvojili su važne bodove u borbi za opstanak svladavši ekipu GOŠK-a u Gabeli s 2:1, u 29....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -