Published On: Tue, May 19th, 2020

KRILNIK I KRVNIK:Ustaška tajna Dunje Mijatović, (na ruke gđi.Mariji Pejčinović)

Poštovana gđo Pejčinović- Burić,

Kao što znate Vijeće Europe najstarija je europska organizacija sa sjedištem u Strasbourgu.

Čini ju 47 država članica (sve europske države osim Bjelorusije), a glavni joj je cilj jačanje suradnje i jedinstva na europskom kontinentu, promicanjem ljudskih prava i temeljnih sloboda te demokracije i vladavine prava.

Uz ova tri ključna stupa koja predstavljaju temeljne vrijednosti Vaše Organizacije, Vijeće Europe bavi se i nizom specifičnih društvenih tema kao što su socijalna isključenost, rasna, nacionalna i druga netrpeljivost, trgovina ljudima, nasilje nad ženama, prava djece, bioetika, terorizam, zaštita kulturne i prirodne baštine te drugi suvremeni izazovi europskih društava.

Namjera nam je ukazati Vam na činjenicu da je Dunja Mijatović, vaša kolegica,  sudjelovala i sudjeluje u procesima gaženja principa za koje se bori Vijeće Europe.

Gđa Mijatović  je   bila i ostala važan dio medijskih i nevladinih struktura u BIH koje su promovirale dokumentarni film “Neđo od Ljubuškog” u kojem je antifašističkoj javnosti podmetnut fašist, ratni zločinac Miroslav Hrstić Ledeni – kao antifašist!

Gđa Mijatović itekako je upoznata s činjenicom da je dotični zločinac Hrstić zvani Ledeni, uz ostale zločine. ubojstava i poticanja na ubojstva, činio  zločine silovanja zarobljenica, sudjelovao skupa sa svojom nacističkom postrojbom u zločinu socijalnog isključivanja osoba srpske nacionalnosti iz prava građanstva,  jačanju rasne, nacionalne i druge netrpeljivosti, trgovini ljudima, nasiljem nad ženama, kršeći prava njihove djece, potičući ratni terorizam, pljačku i poniženje građana srpske nacionalnosti.

Iako je to znala gđa Mijatović je podržavala film , aktere u njemu i njegovu europsku promociju. Rehabilitirajući tako fašizam i pomažući da se fašist presvuče u antifašističku kožu.

Smatramo da Dunja Mijatović stoga treba snositi odgovornost.

Posjedujemo  dokaze da je gđa.Mijatović, iako smo ju informirali u više navrata, vjerujući da ne zna što čini i kakvog nacistu štiti, odlučila nastaviti s protekcijom spornog slučaja.

Što je Vijeće Europe Dunji Mijatović a što Dunja Mijatović Vijeću Europe?

Ako se pročita sadržaj Ugovora o radu koji je Vaša institucija uručila Dunji Mijatović prilikom stupanja na dužnost jasno je da ona mora imati nultu toleranciju na svaki pokušaj revizije fašizma.

Stoga njeno priopćenje u kojem tvrdi da “održavanje mise za žrtve Bleiburga sa sobom nosi određeni rizik pokušaja revidiranja nacizma” shvaćamo , ne toliko kao podmetanje Crkvi i uključivanje u propagandni rat protiv Hrvata u BIH,  koliko kao njenu visoko podignutu ljestvicu obrane tog načela.Načela zaustavljanja svakog pokušaja revizionizma. 

No je li Dunja Mijatović doista nulta zaštitnica antifašizma? Mi tvrdimo da nije.

 

Ustaška povijest Miroslava Hrstića Ledenog

Poštovana Marijo Pejčinović, molimo Vas da polako pročitate sljedeći red činjenica:

 • Poznato vam je da je HOS ušao u sastav Armije BIH. Da su provodili rasne zakone i da su uz Handžar diviziju SDA,   jedina javno deklarirana nacistička postrojba u BIH.
 • Obe nazi jedinice u sastavu su Alijine vojske koja se prema riječima Alijinih generala bori za Prostor Džihada.
 • Blaž Kraljević, nacist, bio je istaknut kao društvena vrijednost u uredu Željka Komšića
 • Isti je  proglasio NDH do Drine te na ustanak pozvao i Bošnjake Sandžaka, i to u Ljubuškom , gradu vaše obiteji, 1992 godine.
 • Isti je otvorio logore i počeo ih puniti Srbima. Uglavnom civilima. Naročito ženama.
 • Nadamo se da su vam poznati slučajevi serijskog silovanja pokojne logorašice HOS-a Olge Draško, te mukotrpna borba njenog muža Lazara, koji je godinama pokušavao svoju suprugu izvući iz ralja ustaškog logora. Svjedočenje imate na ovom linku
 • Zločini koje je činio Blaž Kraljević skupa s Miroslavom Hrstićem takvi su  da  ih je teško opisati.
 • Govorimo dakle o Srpkinjama Hercegovine, kojima su vojnici pod zapovjedništvom Glavnog Štaba ABIH nakon silovanja, palili kosu, čupali nokte i ucrtavali svastike  po licu i dojkama.
 • To su dojke o kojima iftar-veleposlanice Željka Komšića ne pišu. Dojke koje ne kupe lajkove mahale.
 • Takve pišu da je nacist Blaž Kraljević bio patriot. Upravo takve osobe u svijetu predstavljaju i protjerane i silovane Srpkinje Čapljine. One kojima su na grudima i danas ucrtani nacistički  Kraljevićevi reljefi.
 • Poznato vam je tko su bili glavni kuratori nacizma u Ljubuškom. Govorimo o Blažu Kraljeviću, Edibu Buljubašiću, Mladenu Bošnjaku Kobili koji je bio njihov novinar i ratni glasnogovornik, i o Miroslavu Hstiću Ledenom , šefu tog logora i njegovim zlodjelima. Čovjeku koji se i danas krije van BIH od BH suda za ratne zločine.
 • Vjerojatno vam je poznato kako je jedna grupa Srba dovedena u Ljubuški od strane istog zločinca Miroslava Hrstića Ledenog te je isti prisilio dotične zarobljenike da usred Ljubuškog pasu travu. Tako je , u crnoj uniformi s U oznakom na čelu nastojao prikazati svoje nasilno hrvatstvo i svoju  novu ideologiju provincijalnoj javnosti te tako prekriti svoju komunističku prošlost. Samo ga je puka sreća tog dana spasila od metka HVO-a a na opće zgražanje Ljubušaka shvatio je da tako nešto u Ljubuškom ne prolazi.

Sve ovo oko Miroslava Hrstića naciste Dunja Mijatović zna, pa ipak i dalje promovira film i aktere filma Neđo Od Ljubuškog u kojem je sakriven, a potom i revidiran cijeli jedan nacizam. Samo zato jer je bio odan Aliji Izetbegoviću.

Film “Neđo od Ledenog”

2012 godine Dunja Mijatović bila je Institucija koja je štitila aktere  filma “Neđo od  Ljubuškog” u ime ljudskih prava. Neka je. To je pohvalno. I mi smo branili njihovo pravo da prikažu film.

No ona je štitila i cenzuru oko tog filma. Kao i pravo Mire Hrstića Ledenog da se široj javnosti prikaže kao antifašist iako je danas optuženik za više ratnih zločina u bijegu. Suprotno idealima Vijeća Europe i skupa sa  NGO sektorom napadala je i podupirala tužbe protiv medija koji su se usudili napisati punu istinu o filmu. Nikada nije izvršila pritisak na vlasti u Hrvatskoj da istog izruče Bosni i Hercegovini. Zašto? Kako film Neđo ne bi bio i pravno kompromitiran do kraja?

Naime, u filmu je glavni junak, Neđo prikazan kao dobar drug i intimus s upravo gore narečenim nacistom u bijegu. Miroslavom Hrstićem Ledenim. 

Što je iznimno važan detalj.  Dokaz  dvostrukog pristupa i nulte tolerancije na fašizam, koji Dunja Mijatović prikazuje u slučaju Bleiburg ali ne i u ovom slučaju.

Hrstić nije prikazan kao nacist i silovatelj nego kao dobri  antifašist, humanist. Takav prikaz je revizija fašizma. U tom projektu sudjelovala je vaša kolegica.

Zaključak:

Dunja Mijatović direktno je upletena , u reviziju  fašizma, protekcijom pune istine o filmu, cenzurirala je istinu o cijelom jednom spletu nacističkih zločina, naročito nad ženama, počinjenih u ime rasnih zakona.

Činila je to  tako što je , kao jako  utjecajna osoba, iako informirana o svim činjenicama i dalje:

 •  Pružala lobističku i financijsku pomoć te političku protekciju filmu u kojem se fašistu  ekranizira, predstavlja kao antifašistu, te vraća u pravo građanstva kao posve nevinog građanina.
 • Direktno je podržala cenzuru oko slučaja silovanih žena, Srpkinja Čapljine, odbivši na naše molbe pružiti javnosti istinu oko cijelog slučaja. Informirati Bundestag kao i međunarodne fondacije koje dodjeluju nagrade za hrabrost.

Member of the Bundestag, Manuel Sarrazin, čovjek kojem nisu rekli da u filmu Neđo Od Ljubuškog nastupa nacist.

O svemu ovome više detalja možete pronaći kod  gđe. Svetlane Broz,  Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i drugih intelektualaca koji su godinama branili lik i djelo Štefice Galić, da bi na kraju shvatili da su  iskompromitirani slučajem naciste u filmu.

Shvatili su konačno da netko ne može biti humanist i istovremeno drugovati  s ratnim zločincem, šefom logora  i deklariranim ustašom.

Stoga poštovana gđo Pejčinović, od vas očekujemo da sastavite izvještaj tijelima Vijeća Europe u kojem čete im ukazati na politikanstvo i otvoreni nacistički revizionizam Dunje Mijatović.

 • Žrtve su žrtve i  zločin je zločin bez obzira na rasu , spol ,naciju, vjeru, dob. Ma koliko to sporio u javnim istupima kolega Dunje Mijatović, g. Reuf Bajrović. Kojeg dotična također ne opominje za rasističke ispade. Što je njen posao. Budući da se radi o političaru i javnoj osobi. Isti naime  tvrdi da mrtvo, nevino ubijeno dijete Trusine, VIteza ili Grabovice nije isto što i mrtvo, nevino ubijeno bošnjačko dijete. Znamo da vam je teško čitati ovaj pasus al to je naša stvarnost u BIH.
 • Smatramo da ste dužni informirati Vijeće Europe da u svojim njedrima drži osobu koja pati od ovakve razroke percepcije fašizma.

Od Vas tražimo:

 • Da ovome informirate Njemački Bundestag, konkretno parlamentarca  Manuela Sarrazina, od kojeg su isposlovali protekciju aktera ovog filma, tako posredno i protekciju naciste
 • Da informirate potom fondaciju Johan Philipp Palm koja je dotičnom filmu dala nagradu ne znajući da se u njemu revidira ratni zločinac.
 • Tražimo da pojasnite Vašim kolegama vezu između Dunje Mijatović i ratnog zločinca u bijegu. Miroslava Hrstića. Te da ista pred Vijećem Europe pojasni do kada planira skrivati cijeli slučaj a aktere filma, koji su revidirali CV ovog fašiste , predstavljati po međunarodnim festivalima.

Poštovana gđo Pejčinović Burić, prostor na kojem mi živimo je prostor  konstantnog medijskog i političkog nasilja te progona hrvatskih aktivista. Istina u BIH nije ono što Istina u suštini jeste, nego je istina ono što prikažu mediji Sarajeva. Glavnog grada prostora koji vojne strukture ABIH neslužbeno nazivaju Prostorom džihada.

Takva je istina i o vašem narodu. Fabricirana. Produkt Propagande.

Takve su i vijesti iz Sarajeva koje dolaze na račun vašeg naroda. Živimo u državi okupiranih medija. Medija puškarnica i sudova puškarnica. U kojima su čak i fašisti Blaža Kraljevića veći antifašisti od nas, samo ako se pokore Režimu.

I vijesti koje gledate ovih dana, dio su režimskog teatra. Teatra ulice. To je grad u kojem su pravo građanstva u imenima ulica dobili mnogi Bošnjaci pripadnici nacističkog režima. I u kojem je ukinut Ivo Andrić.

Grad je to Dunje Mijatović. Grad jedne politike i jednog naroda. Nešto što odavno nije metropola BIH.

Srdačni pozdravi sa željom u uspjeh u Vašem poslu.