Published On: Sub, tra 13th, 2013

Hypo afera u BiH, stigli dopisi iz MUP-a Austrije

Dok austrijska ministrica financija Maria Fekter pokušava uvjeriti Europsku komisiju da posrnuloj austrijskoj banci Hypo Alpe-Adria treba više vremena za prodaju poslovnica u jugoistočnoj Europi u sklopu kontroliranog gašenja poslovanja, poseban tim istražitelja provjerava 1000 spornih kredita, koje je uprava banke pod sumnjivim okolnostima davala privatnim tvrtkama, javnim poduzećima pa čak i općinama i gradovima u BiH. Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova već je razgovaralo s čelnicima Ministarstva sigurnosti BiH o provedbi istraga nad nekoliko vlasnika privatnih tvrtki, direktora javnih poduzeća, ali i načelnika i gradonačelnika općina i gradova u BiH.
Na popisu sumnjivih kredita nalazi se, između ostaloga, grad Banja Luka, javna poduzeća Bosnia Airlines, Energoinvest, Zenicatrans, kao i stotinu tvrtki kojima su bez valjane hipoteke i osiguranja davani sporni milijunski krediti. Pod istragom austrijskih istražitelja, čiji rad pozorno prati Europska komisija, nalazi se, prema pisanju srbijanskih medija, i ime beogradskog poduzetnika Petra Matića, u bh. javnosti poznatog po privatizaciji sarajevskog hotela Holiday Inn, kao i pokušaju privatizacije neumskog hotela “Neum”. Na čelu istražiteljskog tima je Drago Kos, nekadašnji čelnik Skupine zemalja za borbu protiv korupcije pri Vijeću Europe (GRECO). Federalna uprava policije dobila je od nove uprave Hypo Alpe-Adria banke iz Mostara nekoliko prijava zbog zloupotreba oko izdavanja kredita.
Dokumentacija je proslijeđena Tužiteljstvu BiH, a u osumnjičeno je nekoliko poduzetnika iz zapadne Hercegovine, srednje Bosne, Sarajevske i Tuzlanske županije, kao i desetak osoba iz RS-a. Uprava ove banke u Austriji krenula je s istragama još 2007. zbog velikog broja sumnjivih kredita koje su davale poslovnice Hypo banke u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji. Istragu vode posebni timovi CSI Hypo.
Austrijski sud u Klagenfurtu je na temelju dokaza prošle godine zbog malverzacija bivšeg predsjednika uprave ove banke Wolfganga Kulterera osudio na 3,5 godine zatvora, a član uprave Günter Striedinger dobio je četiri godine zatvora, kao i odvjetnik Hypo banke Gerhard Kucher. Porezni savjetnik Hermann Gabriel dobio je 4,5 godine zatvora. Uspostavu posebnog istražnog tima donijele su austrijske vlasti zbog istrage o kreditima i zloupotrebama uočenim u više podružnica.
VL

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare