Published On: Sub, tra 13th, 2013

Ivica Dačić: "Pregovori s Prištinom mogu i bez posrednika"

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će Beograd nastaviti pregovore s Prištinom, ako treba i bez posrednika, jer nema drugog načina za rješenje kosovskog problema.
“Već sam napomenuo da je Srbija spremna, ako ne bude više bilo posrednika, da nastavi i direktne razgovore sa samom Prištinom, prije svega zato što je problem Kosova problem Beograda i problem Prištine, i mi moramo i da nađemo način da ga riješimo”, rekao je Dačić u intervjuu za list “Danas” od subote.
Odgovarajući na pitanje da li je realno da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU u junu, Dačić je rekao da je najrealnije da prestane da se rješavanje najvećeg problema Srbije vezuje samo za približavanje EU.
“Mi Kosovo rješavamo.., da bismo mogli normalno da živimo, a ne da bismo dobili datum. Taj datum je, opet, svakako naš cilj, i to iz istog razloga – da bismo, konačno, živjeli normalno. Ali, sve vrijeme, u cijelom tom procesu, mora da nas vodi svijest da Kosovo rješavamo zbog Kosova i Srbije, i da moramo da ga riješimo bez obzira na to kada ćemo, kog tačno dana, dobiti datum”, rekao je on.
Govoreći o svojoj ovonedjeljnoj posjeti Moskvi, Dačić je rekao da Rusija snažno podržava politiku Vlade Srbije.
“Rusija jeste naš prijatelj, i to upravo onakav kakav nam je danas i potreban. Kada nešto odlučimo, Rusija će nas podržati, a mi nikada nećemo tražiti da Rusija nešto odluči umjesto nas. Za razliku od ranijih perioda, mi danas ne doživljavamo Rusiju kao kartu na koju se igra kada sve ostale opcije propadnu, i ne vučemo je za rukav kada nešto sami – a da je o tome nismo ni obavijestili – zabrljamo”, rekao je Dačić za “Danas”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare