Subota, 28 rujna, 2024

CIA, NSA i drugi: Balkanu u 2019. ozbiljno prijete ratovi

Vrlo

U izvještaju od 42 stranice, što su ga zastupnici u Senatu na stolove dobili u utorak, spominje se i Balkan i to nimalo bezazleno, iako je riječ o samo dvije rečenice.

Zapadni Balkan će tijekom 2019. skoro sigurno ostati u stanju određenog rizika od nasilja niske razine i, moguće, otvorenog vojnog sukoba. Rusija će nastojati iskoristiti etničke tenzije i korupciju na visokim razinama kako bi spriječila sposobnost država u toj regiji da se nastave približavati EU-u i NATO-u”, stoji pod kategorijom “Balkan”.

Da je riječ o sasvim ozbiljnoj količini pažnje posvećenoj Balkanu, pokazuje i to što je izvještaj po opsegu sličan prostor posvetio Turskoj, Velikoj Britaniji i Brexitu i sličnim sigurnosnim situacijama za koje je jasno da spadaju među najviše prioritete obavještajaca SAD-a. Hrvatske se tiče i dio u kojem se ističe prijetnja ultranacionalističkih, rasističkih pokreta po Europi.

U izvještaju se navodi prognoza po kojoj će ekstremna rasistička i ultranacionalistička desnica po Europi posezati za “nasilnim taktikama”, da će prekogranično surađivati, sve protiv useljenika u Europi. Navodi se da su prethodne dvije godine predstavljale uvod u ovakav scenarij, posebno u Francuskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji, gdje su pojedinci povezani s takvim skupinama napadali rasne i etničke manjine, političare, a u nemalom broju slučajeva vlasti su ih u tome uspjele spriječiti.

Protesti na Kosovu | Author: HAZIR REKA/REUTERS/PIXSELLHAZIR REKA/REUTERS/PIXSELL

Što se tiče Balkana, političke napetosti odranije su poznate. Srbija nasuprot Kosova oko sjevera ove bivše jugoslavenske pokrajine, danas samostalne države. Makedonija Grčka koje su nedavno ipak s tankom većinom s obje strane granice uspjele u parlamentima postići sporazum oko službenog imena Makedonije kao republike, što Rusiji sigurno ne može biti drago jer to znači otvaranje puta Makedoniji prema EU i NATO.

Republika Srpska s Dodikom, kojega Putin učestalo prima kao dragog gosta, i sukobljeni nacionalizmi bošnjačkih i hrvatskih stranaka. Nacionalisti s Vučićem u Srbiji, opet uz određene čvrste veze prema Putinu. Desnica u Hrvatskoj, pri čemu se pamti ruski interes za banke, naftno-plinski biznis i slično, a ne zaboravlja se niti avantura Tomislava Karamarka oko pokušaja podvaljivanja ruskog kapitala kroz hrvatsku tvrtku za gradnju nuklearne elektrane u Finskoj prije samo nešto više od dvije godine kao i neke druge odnose.

Crna Gora koja se uspjela othrvati pokušaju državnog udara, navodno s vezama opet prema Rusiji. Foreign Policy je prije nešto manje od jedne godine istaknuo BiH kao mogući izvor krize na zapadnom Balkanu. Samo mjesec dana poslije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, spominjao je u Europskom parlamentu neočekivano dramatično:

“Ako se ne otvorimo zemljama u toj iznimno kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo europsku perspektivu, imat ćemo ponovno rat u tom području kakav smo imali 1990-tih.”

Bilo je to u danima u kojima je na veliku scenu stupio Emmanuel Macron, u kojem su si članice EU liberalnih demokracija priznale da se Europa suočava s fascinacijom nacionalizama, ekstremne konzervativnosti i desnog populizma, te u kojem je EU uspjela pronaći način za okupiti se nasuprot Donaldu Trumpu i njegovim praktično miniranjem napora svijeta da se zaustave klimatske promjene, te nasuprot Vladimiru Putinu i njegovom autoritarnom modelu vladavine s tendencijom kopiranja sličnih državnika po EU.

Od stvari koje se direktno tiču Hrvatske, zajednički izvještaj američke sigurnosne zajednice Senatu navodi da gospodarskom rastu EU-a ozbiljno prijete “trgovinska trvenja” između SAD-a i Kine, te Brexit. U slučaju izlaska Velike Britanije iz članstva, a bez dogovora o Brexitu, tzv. “tvrdi Brexit“, Velika Britanija pretrpjet će veliku ekonomsku štetu, ali i EU, iako bitno manju.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Kako bi izgledala karta Jugoslavije danas da nije bilo HercegBosne?

Jedan aspekt postoji oko HercegBosne o kojem se rijetko govori. Njena omraženost među ideološkim Jugoslavenima. Ne govorimo ovdje o...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -