Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

PRAHERCEGOVCI: Cijelo selo kod Cazina živi od ukrasnog kamena

Must Read


CAZIN – Eksploatacija i prodaja prirodnog kamena neobične ljepote i kvaliteta od davnina je glavni izvor prihoda mještana sela Liskovac, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Cazina.
Na širem lokalitetu ovog živopisnog sela nalazi desetak majdana iz kojih se iskopava i potom obrađuje nadaleko poznati kamen. 
Na ovim poslovima, u jeku sezone, zna biti zaposleno oko dvije stotine mještana, koji na ovaj način stječu neophodna sredstva za život.
Navedenim poslovima bave se dvije registrirane tvrtke, a prema riječima Amira Babića, vlasnike jedne od njih, sve obveze prema državi uredno izmiruju.

“Kamen mahom iskopavaju ručno kako ga ne bi oštetili. Naslagane je u dubokim slojevima, a nakon iskopavanja oblikuje se prema željenim oblicima”, kaže Babić.
Prema njegovim riječima, osnovne boje kamena su bijela, crvena i zelena, a njegova primjena u graditeljstvu je višestruka.
“Najčešće se koristi kao ukrasni kamen kojim se oblažu zidovi ili uređuju vrtne staze. Prema istraživanjima stručnjaka, ‘Liskovački kamen’ je veoma kvalitetan s visokim stupnjem čvrstoće i trajnosti. Zbog toga što se u njemu nalaze određene količine kvarca, kamen ima svjetlucavi izgled, zbog čega je veoma tražen “, kazao je Babić.
Ljepota ovog kamena bila je nadaleko poznata iu doba Osmanlija, a prema pričama, postoje povijesni podaci da je u ono vrijeme transportvan u Istanbul, kako bi njima bile uređivane tamošnje građevine.
“Vjerujte da tokom cijele godine imamo brojne narudžbe iz zemlje i inozemstva, tako da smo zadovoljni. Zahvaljujući kamenu, zaposlen je i najveći broj radno sposobnih mještana koji na ovaj način izdržavaju svoje porodice. Ovaj posao hranio je naše roditelje, a sada i nas” , kaže Babić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

NAVIJAČKE OSVETE NE PRESTAJU? Travnjak stadiona Rođeni uništen kiselinom bačenom iz drona

Nepoznate osobe su po neslužbenim informacijama sinoć dronom uništile teren na stadionu Rođeni, domu FK Velež, piše Sportsport.ba. Oštećenja su vidljiva,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -