Published On: Sri, ožu 6th, 2013

PRAHERCEGOVCI: Cijelo selo kod Cazina živi od ukrasnog kamena


CAZIN – Eksploatacija i prodaja prirodnog kamena neobične ljepote i kvaliteta od davnina je glavni izvor prihoda mještana sela Liskovac, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Cazina.
Na širem lokalitetu ovog živopisnog sela nalazi desetak majdana iz kojih se iskopava i potom obrađuje nadaleko poznati kamen. 
Na ovim poslovima, u jeku sezone, zna biti zaposleno oko dvije stotine mještana, koji na ovaj način stječu neophodna sredstva za život.
Navedenim poslovima bave se dvije registrirane tvrtke, a prema riječima Amira Babića, vlasnike jedne od njih, sve obveze prema državi uredno izmiruju.

“Kamen mahom iskopavaju ručno kako ga ne bi oštetili. Naslagane je u dubokim slojevima, a nakon iskopavanja oblikuje se prema željenim oblicima”, kaže Babić.
Prema njegovim riječima, osnovne boje kamena su bijela, crvena i zelena, a njegova primjena u graditeljstvu je višestruka.
“Najčešće se koristi kao ukrasni kamen kojim se oblažu zidovi ili uređuju vrtne staze. Prema istraživanjima stručnjaka, ‘Liskovački kamen’ je veoma kvalitetan s visokim stupnjem čvrstoće i trajnosti. Zbog toga što se u njemu nalaze određene količine kvarca, kamen ima svjetlucavi izgled, zbog čega je veoma tražen “, kazao je Babić.
Ljepota ovog kamena bila je nadaleko poznata iu doba Osmanlija, a prema pričama, postoje povijesni podaci da je u ono vrijeme transportvan u Istanbul, kako bi njima bile uređivane tamošnje građevine.
“Vjerujte da tokom cijele godine imamo brojne narudžbe iz zemlje i inozemstva, tako da smo zadovoljni. Zahvaljujući kamenu, zaposlen je i najveći broj radno sposobnih mještana koji na ovaj način izdržavaju svoje porodice. Ovaj posao hranio je naše roditelje, a sada i nas” , kaže Babić.