Četvrtak, 2 svibnja, 2024

ŠVICARSKA Uhićeno nekoliko visokih dužnosnika FIFA-e, žele ih Amerikanci

Must Read

Švicarske vlasti uhitile su u nenajavljenoj akciji rano jutros u Zurichu najmanje šestero najviših dužnosnika FIFA-e kako bi ih izručili američkim vlastima koje ih sumnjiče za korupciju na saveznoj razini, javio je New York Times.

BBC javlja kako su u operaciji sudjelovali agenti FBI-a.

Prema pisanju britanskih medija, vjeruje se da su među uhićenima dva potpredsjednika izvršnog odbora FIFA-e Jeffrey Webb i Eugenio Figueredo te Jack Warner, bivši član izvršnog odbora.

U ožujku ove godine britanski Telegraph otkrio je provevši vlastitu istragu da su Jack Warner i njegova obitelj dobili oko 1,6 milijuna eura od katarske tvrtke kako bi glasovali za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u Kataru.

Čelnici FIFA-e, krovnog svjetskog nogometnog tijela, okupljali su se jutros na redovitom godišnjem sastanku, kada su švicarski organi reda odjeveni u civilna odijela nenajavljeno upali u hotel Baur au Lac, luksuzni resort s pet zvjezdica s pogledom na Alpe i jezero.

Uhićenja su izvedena bez puno buke, a najmanje su dvije osobe ispraćene su iz hotela bez lisica.

Jednoga dužnosnika FIFA-e, Eduarda Lija iz Costa Rice, vlasti su sprovele iz njegove sobe do sporednog izlaza iz hotela, pokrivajući lica s plahtama kako bi se zaštitili od medija. Dopustili su mu da uzme svoje kofere.

New York Times objavio je punu listu optuženih: Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin i Nicolás Leoz.

Očekuje se da će se lista osumnjičenih proširiti i na čelne ljude marketinga: Alejandra Burzaca, Aarona Davidsona, Huga Jinkisa i Mariana Jinkisa. Tereti se i Jose Margulies, koji je posredovao u ilegalnim isplatama.

Nedavno je šef FIFA-e, Sepp Blatter, izjavio da je zna za istragu FBI-a, ali da ona obuhvaća njegove bivše kolege.

Uhićenja su provedena pod optužbom raširene korupcije u FIFA-i koja se proteže u zadnja dva desetljeća, uključujući izbor za domaćina Svjetskih prvenstava, marketing te unosne ugovore za prava prijenosa utakmica, ustvrdila su tri policijska dužnosnika s direktnim spoznajama o slučaju.

Optuženi su za pranje novca, iznudu i prijevare.

Na sastanku FIFA-e u Zurichu trebao bi biti izabran novi čelnik krovne svjetske nogometne organizacije. Jedini suparnik dugogodišnjem čelniku 79-godišnjem Švicarcu Seppu Blatteru je jordanski princ Ali Bin Al Hussein.

Švicarski policajci u civilu nenajavljeno su upali u hotel Baur au Lac u Zurichu i uhitili nekoliko dužnosnika svjetske nogometne organizacije.

Optuženi su za pranje novca, iznudu i prijevare.

Ostale pojedinosti zasad su nepoznate.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

JEDAN KANDIDAT ZA PLENKOVIĆEVOG MINISTRA MANJE: Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

EPPO je, ne navodeći njihove identitete, izvijestio da su sva trojica uhićena u ponedjeljak na zahtjev Ureda koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -