Njemačka podržava obnovljive izvore energije u BiH s 48 milijuna eura

Njemački veleposlanik Christian Hellbach i ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine, Vjekoslav Bevanda, potpisali su međuvladin sporazum o financijskoj suradnji sa sveukupnim iznosom od 48 milijuna eura.

Potpisivanje ovog Sporazuma je, kako javlja Hrvatski Medijski Servis, preduvjet da Njemačka razvojna banka (KfW) može dati odgovarajuća kreditna odobrenja koja se odnose na određene projekte.

Težišta njemačkog poticaja, koje implementira KfW u okviru ovog Sporazuma, su na obnovljivim izvorima energije koji se odnose na projekte za hidroelektrane i vjetroparkove.

Njemačka želi ovim projektima pružiti podršku Bosni i Hercegovini u korištenju svojih enormnih energetskih potencijala, kako bi se dali važni impulsi za ekonomiju te doprinijelo energetskoj sigurnosti.

Njemačka Vlada je ukupno do sada Bosni i Hercegovini za projekte financijske suradnje stavila na raspolaganje sumu od oko 750 milijuna eura.

Veleposlanik Hellbach je prilikom potpisivanja naglasio da je sada  prvi politički prioritet sprovođenje zajedničke izjave kojom su se obvezali svi politički lideri ove zemlje. Očekuje se da će prije ljetnih odmora biti konkretno dogovorena agenda reformi kao i  i koraci koji su vezani za njenu realizaciju. U tom pogledu

Veleposlanstvo Njemačke veoma pažljivo posmatra daljna politička zbivanja, rekao je njemački veleposlanik Hellbach./HMS/