Utorak, 30 travnja, 2024

Čolak: U sljedećoj godini izmijeniti Izborni zakon, nitko ne zna što nas čeka ako se to ne dogodi TEME

Must Read

Govoreći o tomu što očekuje na političkom planu u BiH tijekom sljedeće godine, Čolak je izrazio očekivanje kako će naposljetku ipak doći do izmjena Izbornoga zakona BiH na način da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike, odnosno sukladno presudama Ustavnoga suda BiH.

Očekujem da će se tijekom 2018. godine ipak promijeniti Izborni zakon BiH i to sukladno odlukama Ustavnoga suda BiH o legitimnom izboru i legitimnom političkom predstavljanju svakog od tri konstitutivna naroda u BiH, izjavio je za Dnevnik.ba Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH te zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH.

Govoreći o tomu što očekuje na političkom planu u BiH tijekom sljedeće godine, Čolak je izrazio očekivanje kako će naposljetku ipak doći do izmjena Izbornoga zakona BiH na način da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike, odnosno sukladno presudama Ustavnoga suda BiH.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je u presudi po apelaciji Bože Ljubića utvrdio kako su domovi naroda predstavničko tijelo za konstitutivne narode i ostale, a ne za teritorije. Ustavni sud je utvrdio i kako je načelo konstitutivnost natkrovljujuće načelo Ustavu BiH te da izaslanici u domovima naroda moraju biti legitimno izabrani predstavnici naroda.

Čolak, pak, kaže kako dosadašnjim međustranačkim razgovorima na temu izmjene izbornoga zakonodavstva ne možemo biti zadovoljni, no sljedeća godina, do raspisivanja izbora, period je u kojem to možemo uraditi.

„Svjesni smo pri tom kako nije preporučljivo mijenjati izborno zakonodavstvo u izbornoj godini. No, očigledno smo osuđeni na to. Želim vjerovati da će biti dovoljno političke mudrosti i volje da dođemo do promjene Izbornoga zakona BiH i to na način da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike ni u domove naroda ni u Predsjedništvo BiH. Također, trebamo riješiti i pitanje izbora u Gradu Mostaru“, rekao je Čolak.

Rješavanje nabrojanih problema očekuje „s umjerenim optimizmom“ jer jednostavno ne može vjerovati da je bilo kojoj političkoj opciji u interesu da ne dođe do promjene izbornoga zakonodavstva.

„Ipak, dosadašnja praksa me nije uvjerila da postoji dovoljno volje da se ovaj problem riješi“, oprezan je Čolak.

Postoje, veli, kontakti  među političkim strankama i u ovom trenutku i za nadati se da će se doći do rješenja.

„Po mom sudu, do rješenja je vrlo jednostavno doći, ukoliko se želi provesti odluka Ustavnoga suda BiH. U protivnom, doći ćemo u vrlo nestabilno razdoblje u kojem nitko neće moći predvidjeti krajnji rezultata svega toga“, istaknuo je.

Upozorio je kako, imajući u vidu sadašnje odredbe Izbornoga zakona, naprosto neće biti moguće implementirati izborne rezultate. Nema nikakve zapreke za raspisivanjem izbora, ali je njihove rezultate nemoguće provesti zbog odluka Ustavnoga suda BiH.

„Nije cilj samo raspisati izbore, nego ih i provesti, uvažiti volju svih naroda i građana ove države te rezultate izbora u što optimalnijem roku i provesti. Trebat će što prije formirati novu vlast. To je ono što priželjkujem i na čemu intenzivno radimo“, pojasnio je.

Stranke HNS-a su u parlamentarnu proceduru poslale svoj prijedlog izmjena Izbornoga zakona, a sam Ustavni sud BiH je potvrdio da taj prijedlog ne krši ničija prava i da je u skladu s Ustavom BiH.

„Da smo u pravu potvrdio nam je i Ustavni sud BiH u srpnju ove godine kad je utvrdio da naš prijedlog promjena Izbornoga zakona ne povrjeđuje ničije vitalne nacionalne interese. Svi naši prijedlozi su u skladu s Ustavom BiH, nikoga ne diskriminiraju i potpuno provode presude Ustavnoga suda. To nam je sam Ustavni sud potvrdio“, rekao je Čolak.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HDZ prijavljen zbog pregovora. Fred Matić: Jedno bi moglo pomutiti brak HDZ-a i DP-a

    NASTAVLJAJU se razgovori i pregovori za formiranje nove vlade. Jučer je predsjednik Zoran Milanović dobio službene rezultate izbora i počeo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -