Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Komšić: Ja bih da se za izvršnu vlast računaju mandati iz Zastupničkog doma, a da se Dom naroda ne računa

Must Read

vlada_fbihKaže Komšić da izvršna vlast nije bila njihova želja, nego su ih drugi na to nagovorili.
“Nismo ništa tražili kada je riječ o broju ministarstava, ali su nam rekli da moramo biti u izvršnoj vlasti. Međutim, ako smo u izvršnoj vlasti onda treba da imamo princip na osnovu kojeg ćemo se ravnati”, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Prema Komšićevim riječima, najdemokratskiji princip jeste broj osvojenih glasova, odnosno mandata. “To je princip na osnovu kojeg imate moralno i političko pravo da zahtijevate broj ministarskih pozicija”, istakao je Komšić.

Komšić pri tim “mandatima” misli isključivo na mandate u Zastupničkom (Donjem) domu Parlamenta Federacije BiH i zbog toga smatra da npr. zaslužuje isti broj ministara u Vladi Federacije kao i HDZ BiH.

Broj zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, stranaka koje bi trebale činiti izvršnu vlast Federacije:

• SDA … 29
• DF … 14
• HDZ … 12

Građanin Željko Komšić naravno pri tome svjesno ignorira Gornji dom Parlamenta – Dom naroda. A u Domu naroda Federacije BiH, HDZ BiH će biti najjača stranka i imat će 13 mandata (tih 13 zastupnika su već izabrani iz 6 županijskih skupština). To HDZ-u osigurava minimalno 4 mandata u Domu naroda BiH, čime će HDZ BiH biti najjača stranka i u Domu naroda na razini države. Naravno, svi navedeni mandati se odnose na klub Hrvata.

S druge strane DF nema niti jednog zastupnika u klubu Hrvata Doma naroda FBiH, imaju jednu Srpkinju (Draženku Subašić iz Ze-Do), a što se tiče Bošnjaka zahvaljujući dobroj trgovini sa SDA možda dođu i do brojke od 3 zastupnika (Lejla Imamović, Lejla Didik-Sarajlić, Goran Akšamija) što će im omogućiti i jednog zastupnika u klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda. DF će u Domu naroda FBiH imati i jednog ostalog – Seju Bukvu.

Očekivani broj zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, stranaka koje bi trebale činiti izvršnu vlast Federacije:

• HDZ … 13 … (svi u klubu Hrvata)
• SDA … 9 ili 10 … (svi u klubu Bošnjaka)
• DF … 5 … (3 u klubu Bošnjaka, 1 u klubu Srba, 1 Ostali)

Prvi korak u konstituiranju izvršne vlasti Federacije je imenovanje Predsjednika i 2 Potpredsjednika Federacije BiH. Pri kandidiranju je nužna potpora minimalno 1/3 zastupnika u klubovima konstitutivnih naroda (Bošnjaka, Hrvata, Srba). SDA će imati natpolovičnu većinu u klubu Bošnjaka, HDZ ima 2/3 većinu u klubu Hrvata, a DF ima jednog Srbina u klubu Srba. Zaključite sami …

Inače, zahvaljujući izbornim kombinatorikama bošnjačke koalicije SDA-DF još nije konstituiran Dom Naroda Federacije BiH iako su svi rokovi davno istekli. U Sarajevu i Goraždu je zapelo. Inzko se ne sekira puno oko toga kao prije 4 godine kad mu je to bilo sudbonosno pitanje.
Pri popunjavanju Doma naroda, Središnje izborno povjerenstvo ima pune ruke posle s Bošnjacima koji se od izbornog ciklusa do izbornog ciklusa izjašnjavaju kao pripadnici nekog od naroda – prema potrebi (Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili Ostali), s prebivalištem – prema potrebi (Federacija ili RS).
Npr. Suljagić je ranije bio “Ostali iz RS-a”, a sada je “Bošnjak iz Federacije”. Ne kontamo kako je njemu prošla kandidatura za bošnjačkog člana Predsjedništva ?

Osim Zastupničkog doma i Doma naroda, u Federaciji BiH postoji i broj mandata koji su pojedine stranaka / liste dobile po županijskim skupštinama:

• SDA … 70
• HDZ … 51
• SBB … 36
• SDP … 29
• DF … 27
• itd…

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Pitali smo umjetnu inteligenciju što misli o radu Visokog predstavnika u BIH

Umjetna inteligencija je jedina do danas poznata inteligencija na Zapadu, koja ne skriva istinu i pravo zbori o dosadašnjim...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -