Published On: Pon, pro 29th, 2014

Komšić: Ja bih da se za izvršnu vlast računaju mandati iz Zastupničkog doma, a da se Dom naroda ne računa

vlada_fbihKaže Komšić da izvršna vlast nije bila njihova želja, nego su ih drugi na to nagovorili.
“Nismo ništa tražili kada je riječ o broju ministarstava, ali su nam rekli da moramo biti u izvršnoj vlasti. Međutim, ako smo u izvršnoj vlasti onda treba da imamo princip na osnovu kojeg ćemo se ravnati”, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Prema Komšićevim riječima, najdemokratskiji princip jeste broj osvojenih glasova, odnosno mandata. “To je princip na osnovu kojeg imate moralno i političko pravo da zahtijevate broj ministarskih pozicija”, istakao je Komšić.

Komšić pri tim “mandatima” misli isključivo na mandate u Zastupničkom (Donjem) domu Parlamenta Federacije BiH i zbog toga smatra da npr. zaslužuje isti broj ministara u Vladi Federacije kao i HDZ BiH.

Broj zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, stranaka koje bi trebale činiti izvršnu vlast Federacije:

• SDA … 29
• DF … 14
• HDZ … 12

Građanin Željko Komšić naravno pri tome svjesno ignorira Gornji dom Parlamenta – Dom naroda. A u Domu naroda Federacije BiH, HDZ BiH će biti najjača stranka i imat će 13 mandata (tih 13 zastupnika su već izabrani iz 6 županijskih skupština). To HDZ-u osigurava minimalno 4 mandata u Domu naroda BiH, čime će HDZ BiH biti najjača stranka i u Domu naroda na razini države. Naravno, svi navedeni mandati se odnose na klub Hrvata.

S druge strane DF nema niti jednog zastupnika u klubu Hrvata Doma naroda FBiH, imaju jednu Srpkinju (Draženku Subašić iz Ze-Do), a što se tiče Bošnjaka zahvaljujući dobroj trgovini sa SDA možda dođu i do brojke od 3 zastupnika (Lejla Imamović, Lejla Didik-Sarajlić, Goran Akšamija) što će im omogućiti i jednog zastupnika u klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda. DF će u Domu naroda FBiH imati i jednog ostalog – Seju Bukvu.

Očekivani broj zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, stranaka koje bi trebale činiti izvršnu vlast Federacije:

• HDZ … 13 … (svi u klubu Hrvata)
• SDA … 9 ili 10 … (svi u klubu Bošnjaka)
• DF … 5 … (3 u klubu Bošnjaka, 1 u klubu Srba, 1 Ostali)

Prvi korak u konstituiranju izvršne vlasti Federacije je imenovanje Predsjednika i 2 Potpredsjednika Federacije BiH. Pri kandidiranju je nužna potpora minimalno 1/3 zastupnika u klubovima konstitutivnih naroda (Bošnjaka, Hrvata, Srba). SDA će imati natpolovičnu većinu u klubu Bošnjaka, HDZ ima 2/3 većinu u klubu Hrvata, a DF ima jednog Srbina u klubu Srba. Zaključite sami …

Inače, zahvaljujući izbornim kombinatorikama bošnjačke koalicije SDA-DF još nije konstituiran Dom Naroda Federacije BiH iako su svi rokovi davno istekli. U Sarajevu i Goraždu je zapelo. Inzko se ne sekira puno oko toga kao prije 4 godine kad mu je to bilo sudbonosno pitanje.
Pri popunjavanju Doma naroda, Središnje izborno povjerenstvo ima pune ruke posle s Bošnjacima koji se od izbornog ciklusa do izbornog ciklusa izjašnjavaju kao pripadnici nekog od naroda – prema potrebi (Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili Ostali), s prebivalištem – prema potrebi (Federacija ili RS).
Npr. Suljagić je ranije bio “Ostali iz RS-a”, a sada je “Bošnjak iz Federacije”. Ne kontamo kako je njemu prošla kandidatura za bošnjačkog člana Predsjedništva ?

Osim Zastupničkog doma i Doma naroda, u Federaciji BiH postoji i broj mandata koji su pojedine stranaka / liste dobile po županijskim skupštinama:

• SDA … 70
• HDZ … 51
• SBB … 36
• SDP … 29
• DF … 27
• itd…

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare