Published On: Mon, Dec 29th, 2014

NOVINARSTVO NIJE ZLOČIN Policija više od sedam sati pretraživala prostorije portala Klix.ba zbog slučaja “Dva papka”

PRIPADNICI MUP-a RS u suradnji sa MUP-om KS, a po nalogu Općinskog suda u Sarajevu i Specijalnog tužiteljstva RS upali su u danas u redakciju portala Klix.ba nešto poslije osam sati i od novinara i urednika tražili da ustanu sa svojih stolica i odu u drugu prostoriju.

Policija je izuzela hard diskove, privatne mobitele, USB stickove, CD-ove, laptope i drugi uredski materijal u potrazi za snimkom u kojoj Željka Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu.

“Od trenutka kada su upali u prostorije portala Klix.ba zabranjeno nam je objavljivati bilo kakav sadržaj, da bi nakon nekoliko sati dozvolili odlazak svim zaposlenicima iz redakcijskih prostorija, osim novinarki Editi Gorinjac, direktorima Dariju i Mariju Šimiću, te glavnom i odgovornom uredniku Jasminu Hadžiahmetoviću.

Zaposlenicima portala Klix.ba nije bilo dozvoljeno da koriste telefone i da komuniciraju sa osobama izvan redakcije. Tek nakon nekoliko sati, novinarima portala Klix.ba koji nisu u tom trenutku bili u redakciji, dozvoljeno je da objavljuju vijesti na našem portalu, ali smo upozoreni da ne objavljujemo ništa što se tiče pretresa koji je trajao više od sedam sati”, objavljeno je na portalu Klix.ba.

Policija više od sedam sati pretraživala prostorije portala Klix.ba zbog slučaja "Dva papka"

Portal Klix.ba je materijalno onesposobljen, jer nakon pregleda i izuzimanja hard diskova, 19 računala nije u funkciji, a uredniku i direktoru su oduzeti telefoni.

“Ne znamo kako će sve ovo završiti. Odnesen je uredski materijal koji nema nikakve veze sa onim što je predmet istrage. Prema pretresu, osumnjičeni smo Dario Šimić, direktor, i ja kao glavni i odgovorni urednik. Oduzeli su nam telefone na kojima se nalaze privatne stvari koje nemaju nikakve veze sa predmetom istrage”, pojasnio je urednik Jasmin Hadžiahmetović.

“Na osnovu naših prava i medijskih sloboda, mi nismo dužni otkrivati svoje izvore. Oni nas terete i za to što smo objavili i učinili dostupnim tu snimku javnosti. Poprilično smo razočarani da u 21. stoljeću, u demokratskom društvu dolazi do ovakve situacije i nadamo se da će ovo biti posljednji ovakav napad na jedan medij”, zaključio je direktor Dario Šimić.

Iz portala Klix.ba zahvalili su se svim čitateljima, novinarskim udruženjima i svim redakcijama koje su nas podržale u pravu na objektivno i nepristrano izvještavanje.