Utorak, 7 svibnja, 2024

Sprema se borba protiv hidroelektrana na Buni

Must Read

Gradnja minihidroelekrana ”Buna I” i ”Buna II” izazvala je veliko negodovanje ekoloških udruga koje brinu o krajoliku ovog područja te najavljuju svoju borbu protiv izgradnje nečega u čemu će, kako tvrde, uživati samo desetak ljudi.

”Protivimo se gradnji mini hidroelektrana na Buni. To je katastrofa. Planiraju graditi na samom ušću rijeke. To će biti pogubno za floru i faunu rijeke Uništiti će sav riblji fond koji je ionako uništen i o kojem se već ne vodi računa nikako”, rekao je za Bljesak.info Oliver Arapović iz ekološke udruge ”Majski cvijet”.

Arapović je rekao kako se već rade analize i mjerenja za izgradnju mini HE na Buni, te je dodao kako je dokumentacija o ovom projektu uklonjena s interneta.

”Kako sam ja vidio ranije u skici na internetu to bi trebala biti mini HE od 5 MW. U koritu bi bilo 60 metara zida, vjerojatno betonskog i vodu bi slili u jedan kanal kako bi imali potencijal na turbini”, istaknuo je Arapović.

Dodao je kako je apsurdno da BiH izvozi struju, a da se prave hidroelektrane na jedinstvenom krajoliku u Europi. Naglasio je kako se ovo područje mora zaštiti i kako će organizirati potpisivanje peticije.

”Najvjerojatnije ćemo raditi peticiju na području grada Mostara i okolnih naselja nizvodno od Bune kako bi se probudilo ljude da vide što se tu radi. Od toga će  koristi imati desetak ljudi, a uništit će nam trajno okoliš i ušće rijeke Bune i Neretve”, kazao je Arapović.

S Arapovićem se slaže Alen Salčin iz Udruženja Vrelo Buna koji kaže kako bi se trebalo organizirati i gradnju zaustaviti.

”Gradnju bi trebalo zaustaviti. Vjerojatno je veliki novac i u igri i to je teško zaustaviti ako su oni naumili. Ne znam odakle im uopće ta ideja to je mala rijeka, a područje je dobro naseljeno”, kazao je za Bljesak.info Alen Salčin.

Za izgradnju ”HE Buna I” i ”Buna II” Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar izdala je Rješenje u kojem navodi kako je izdana Prethodna vodna suglasnost u svrhu izrade projektne dokumentacije za objekt minihidroelektrane ”Buna”. Navedeno je kako je investitor treba obratiti pažnju na ekološke standarde.

Također je navedeno kako objekti trebaju biti projektirani i locirani od utjecaja velikih voda rijeka Neretve i Bune, te da isti u razdoblju velikih voda dodatno ne ugrožavaju postojeće nizvodne i uzvodne objekte.

Podsjećamo, županijska Vlada je na sjednici održanoj 23. listopada donijela odluku o dodjeli koncesija za korištenje voda rijeke Neretve za proizvodnju električne energije izgradnjom objekta mini HE ”Buna I” snage do 5 MW i mini HE ”Buna II” snage do 5 MW,

Pokušali smo dobiti i komentar od tvrtke koja je dobila koncesiju od Vlade HNŽ-a ”Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o.” za izgradnju mini hidroelektrana, ali, unatoč brojnim pozivima, u tome nismo uspjeli.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Prije 33 godina goloruki širobriješki Hrvati pokušali su zaustavili kolonu tenkova JNA. Nažalost nije im uspjelo,kolona je za par dana prošla gdje je...

Godinu i nešto kasnije 160 naoružanih Hrvata položit će život u srazu s tim tenkovima na Kupresu. Među njima će...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -