Published On: Pet, stu 21st, 2014

Pleho i Bjelak možda ipak neće moći biti Srbi

Zastupnici BOSS-a i BPS-Sefer Halilović u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Pleho i Nermin Bjelak u izjavama za ovogodišnje izbore izjasnili su se kao Srbi, dok su se na izborima 2012., kada su osvojili vijećničke mandate u sarajevskim općinama Novi Grad, odnosno Stari Grad, izjasnili da su iz reda ostalih. Time su prekršili odredbu Izbornoga zakona BiH koji precizira da kandidati nacionalnost mogu mijenjati svake četiri godine. Haris i Nermin su odlučili mijenjati nacionalnost u sred mandata.

Središnje izborno povjerenstvo, prema pisanju Avaza, trenutno provjerava jesu li se nedavno izabrani dužnosnici, koji su osvojili neki mandat i na lokanim izborima 2012., tada i za ovogodišnje izbore identično izjasnili. U SIP-u su se na ovaj potez odlučili upravo zbog spomenutog dvojca novopečenih Srba. U SIP-u nisu mogli precizirati kakve bi sankcije mogle uslijediti za kandidate, odnosno izabrane dužnosnike za koje bude utvrđeno da su mijenjali izjave o pripadnosti određenom narodu.

Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a za Avaz je izjavila kako u ovoj instituciji intenzivno rade na slučaju.

-SIP će, nakon što pribavi suglasnost od Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, provjeriti kako su se izabrani kandidati izjasnili na popisu stanovništva 2013, kazala je Pirić, no takav zahtjev još nije stigao u Agencije za zaštitu osobnih podataka.

– Mi nismo ovlašteni da dajemo suglasnost za takvo nešto i to ćemo reći ako dobijemo takav zahtjev. SIP je taj koji je trebao osigurati mehanizme zaštite i provedbe Izbornog zakona, rekao je sarajevskom listu Petar Kovačević, predsjednik Agencije.

No do osobnih podataka neće biti lako doći. Avaz od izvora bliskog Agenciji za statistiku, koja obrađuje podatke s prošlogodišnjeg popisa stanovništva, doznaje kako će SIP morati naći jako zakonsko uporište u obrazloženju eventualnog zahtjeva za uvid u osobne podatke.