Published On: Pet, stu 21st, 2014

Sprema se borba protiv hidroelektrana na Buni

Gradnja minihidroelekrana ”Buna I” i ”Buna II” izazvala je veliko negodovanje ekoloških udruga koje brinu o krajoliku ovog područja te najavljuju svoju borbu protiv izgradnje nečega u čemu će, kako tvrde, uživati samo desetak ljudi.

”Protivimo se gradnji mini hidroelektrana na Buni. To je katastrofa. Planiraju graditi na samom ušću rijeke. To će biti pogubno za floru i faunu rijeke Uništiti će sav riblji fond koji je ionako uništen i o kojem se već ne vodi računa nikako”, rekao je za Bljesak.info Oliver Arapović iz ekološke udruge ”Majski cvijet”.

Arapović je rekao kako se već rade analize i mjerenja za izgradnju mini HE na Buni, te je dodao kako je dokumentacija o ovom projektu uklonjena s interneta.

”Kako sam ja vidio ranije u skici na internetu to bi trebala biti mini HE od 5 MW. U koritu bi bilo 60 metara zida, vjerojatno betonskog i vodu bi slili u jedan kanal kako bi imali potencijal na turbini”, istaknuo je Arapović.

Dodao je kako je apsurdno da BiH izvozi struju, a da se prave hidroelektrane na jedinstvenom krajoliku u Europi. Naglasio je kako se ovo područje mora zaštiti i kako će organizirati potpisivanje peticije.

”Najvjerojatnije ćemo raditi peticiju na području grada Mostara i okolnih naselja nizvodno od Bune kako bi se probudilo ljude da vide što se tu radi. Od toga će  koristi imati desetak ljudi, a uništit će nam trajno okoliš i ušće rijeke Bune i Neretve”, kazao je Arapović.

S Arapovićem se slaže Alen Salčin iz Udruženja Vrelo Buna koji kaže kako bi se trebalo organizirati i gradnju zaustaviti.

”Gradnju bi trebalo zaustaviti. Vjerojatno je veliki novac i u igri i to je teško zaustaviti ako su oni naumili. Ne znam odakle im uopće ta ideja to je mala rijeka, a područje je dobro naseljeno”, kazao je za Bljesak.info Alen Salčin.

Za izgradnju ”HE Buna I” i ”Buna II” Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar izdala je Rješenje u kojem navodi kako je izdana Prethodna vodna suglasnost u svrhu izrade projektne dokumentacije za objekt minihidroelektrane ”Buna”. Navedeno je kako je investitor treba obratiti pažnju na ekološke standarde.

Također je navedeno kako objekti trebaju biti projektirani i locirani od utjecaja velikih voda rijeka Neretve i Bune, te da isti u razdoblju velikih voda dodatno ne ugrožavaju postojeće nizvodne i uzvodne objekte.

Podsjećamo, županijska Vlada je na sjednici održanoj 23. listopada donijela odluku o dodjeli koncesija za korištenje voda rijeke Neretve za proizvodnju električne energije izgradnjom objekta mini HE ”Buna I” snage do 5 MW i mini HE ”Buna II” snage do 5 MW,

Pokušali smo dobiti i komentar od tvrtke koja je dobila koncesiju od Vlade HNŽ-a ”Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o.” za izgradnju mini hidroelektrana, ali, unatoč brojnim pozivima, u tome nismo uspjeli.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare